A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Tavaszi megújulás

Megérkezett a várva várt tavasz. Talán nincs is olyan ember, aki  ne várná a a hosszúnak tűnő téli  hónapok után a tavasz érkezését.

A  természet megújulása   a kék, napsütéses égbolt hatással van ránk, s mi emberek is, ki-ki igénye szerint vágyik a  külső - belső megújulásra. Ilyenkor rendszerint tervezünk valamit, van akinek eszébe jut az év eleji fogadalom is, talán még nem késő ráerősíteni,  vagy újabbra elszánni magunkat.

Tapasztalta már, hogy amikor napsütéses, szép  idő van, vidámabbak az emberek?  A zöldellő természet lelkünket is szabadabbá teszi. 

Gondoljuk át, min szeretnénk változtatni. Mik azok a terhek, amit a tél folyamán cipeltünk, és szeretnénk tőle megszabadulni. Vegyük ezeket sorra.  Mint minden, ez esetben is, először   fejben dől el az egyénenkénti változtatás szükségessége. Ami legfontosabb, pozitívan álljunk hozzá.

Sokaktól lehet hallani, tavaszi fáradtságra panaszkodnak. Fáradtnak, aluszékonynak érzik magukat.

Alábbiakban elsősorban erről lesz szó, az egészségünkkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozunk;

Mi az a tavaszi fáradtság?

Sokan szinte betegségként élik meg, a fáradtság-érzetet, aluszékonyságot, erőtlenséget. A tavaszi fáradtság nem betegség, hanem a szervezet reakciója, mert a szervezet is, mint minden más téli üzemmódról tavaszira vált át. Az átváltást energiát igényel, ami a tél folyamán egyébként is megcsappant. A fő ok elsősorban a hormonrendszer működésében keresendő. Az alvási és boldogság hormon a téli időszakról a tavaszi időszakra való átváltásában ingadozás áll be. Bár szervezetünk örömmel fogadja a napsütést és a több fényt, de az átállás időt vesz igénybe, nem megy egyik napról a másikra. Ezt tetőzi még a téli időszakban szokásos életvitelünk: étkezésünk, mozgásunk, stb.

Tehát mi is tehetünk a változtatás érdekében, hogy meggyorsítsuk a szervezeti átállást.

Néhány szó a változtatásról;

-          Téli időszakban általában kevesebbet mozgunk, ezért egyik fontos feladatunk a rendszeres mozgás beiktatása, a megfelelő mozgás-forma kiválasztásával. Ehhez kapcsolódik a rendszeres, tudatos, helyes légzés.

-          Télen másként étkezünk, talán többet is, esetleg súly-többletet is sikerült összeszednünk, ennek megfelelően az étkezésünkön is változtathatunk;

-          Tarthatunk tisztító kúrát, lé-böjtöt, ami elősegíti a súlyvesztést is.

-          Megfelelő gyógyteákkal is segíthetünk, hogy jobbá tegyük közérzetünket.

-          Ne felejtsük el lelkünk ápolását sem. Test és lélek mindig összefügg, állandó kapcsolatban vannak.

 

Méregtelenítési módszerekből néhány;

A Húsvét előtti időszak fő jellemzője a tisztító kúra, a  böjtölés, ami a téli időszak alatt szervezetünkben felgyűlt salakanyagok távozását hívatott megvalósítani. A méregtelenítéssel elsősorban a máj-meridiánját kell erősítenünk. Ezzel egy kíméletes fogyókúra veszi kezdetét.

LÉBÖJT

Sokat lehet hallani a léböjtről. Gyakorlatilag étrendünkből a szilárd táplálékok átmeneti kizárását jelenti. A jól megválasztott léböjt jó hatású, de túlzásba vinni nem szabad. Érdemes a fokozatosság elvét alkalmazni, vagyis először csak hetente 1-2 napig tartsunk  léböjtöt. Ha megszoktuk és sikerült olyan zöldségekből vagy  gyümölcsökből készíthető italokat előállítani, melyek  kedvünkre való és nincs mellette éhség-érzet, akár 1-2 hétig is alkalmazhatjuk. Az eredeti böjt, ami vallási, ősi eredetű 40 napig tartott. Ez a mai rohanó világban szinte megvalósíthatatlan, de nem is célszerű, hiszen teljesen más ma már az életvitelünk. A léböjt egyébként eléggé megosztó, sokan elképzelni sem tudják.

ZÖLDSÉG-KÚRA

A másik salaktalanító módszer a zöldség-kúra, ami egy alkalommal  2-3 napnál nem kell, hogy hosszabb legyen, hacsak nem kedveli meg annyira, hogy szívesen fogyasztja, vagy akár vegetáriánussá szeretne válni.  Ezekben a napokban  a választott zöldségek mellett néhány szelet teljes kiőrlésű kenyér is szerepelhet még étrendünkben, és gyümölcs is. Sót és zsiradékot mellőzzük ezekben a napokban. Előnye, hogy kitűnően lúgosítja a szervezetet, ezen kívül sok vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, enzimet és rostot viszünk be a szervezetünkbe. A kúra segít enyhíteni vagy eltüntetni a szem alatti karikákat, és az egyik legjobb módszer  narancsbőr ellen.


GYÓGYTEÁK

Sok féle gyógytea áll rendelkezésre, ami szintén segítségünkre lehet a salaktalanítási folyamatban, és hatással van a testsúlycsökkentésben is;

Calli tea,   Nyirokérrendszer salaktalanításaMáj-meridián tea, különböző zöldteák, szűztea.

 

A  tisztító folyamat része még a helyes légzés, valamint a napi helyes anyagcsere-folyamatok, a kiválasztások (vizelet, széklet).

Ügyeljünk a jó és elegendő alvásra, mert az is harmonizálja a szervezetet. A leghatékonyabb alvási intervallum  11 és 1 óra közötti, amikor  a szervezet energia felvevő képessége a legoptimálisabb.

Bármelyik méregtelenítő kúrát választjuk

- sok folyadékot fogyasszunk, mert a folyadék mossa ki szervezetünkből a salakanyagokat

- a kúra alatt kerüljük az alkohol fogyasztást

- csak olyan gyógyszert vegyünk be, ami feltétlen fontos

- mesterségesen előállított élvezeti szereket, drogot egyáltalán ne fogyasszunk.

Fontos a rövid böjt után a tudatos, helyes étrend összeállítása, melynek teljes értékű proteinben és aminosavban gazdag ételeket kell tartalmaznia. Külön fordítsunk gondot a nyomelemek pótlására, mert különben nem indul be a zsírbontás.

A fogyó kúra hosszabb folyamat, különösen, ha a súlytöbblet  nagyobb.. Hiába szeretnénk azonnali módszerekkel sikert elérni. Nem megy egyik napról a másikra. Kitartást, türelmet igényel, és meghozza az eredményt.

Az étrend összeállításánál vegyük figyelembe az alábbiakat is;

Teljes kiőrlés: A gabona teljes kiőrlése azt jelenti, hogy a gabonamag minden részét megtartják a feldolgozás során. Tudjuk, hogy a maghéj gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, a sejtkárosító szabad gyököket megkötő antioxidánsokban, valamint az egészség szempontjából fontos, telitetlen zsírsavakban. Minél nagyobb mennyiségben fogyasztunk teljes kiőrlésű gabonát, annál inkább csökken az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint veszélye. A fő kockázati tényezők a szívbetegségek és a szélütés (stroke) kialakulása szempontjából, a teljes kiőrlésű gabonamagvak egészségvédő hatása egyértelműen igazoltnak tekinthető.

Protein: A protein, vagyis fehérje elengedhetetlen a száraz izomtömeg fenntartásához és az izomnövekedéshez.

Aminosav:Az aminosavak az emberi testben mindenhol megtalálható alapvető tápanyagaink egyikének, a fehérjéknek az alkotóelemei. A test szöveteinek képződéséhez többféle aminosavból felépülő fehérjére van szükség.

 

Lejegyezte,

Barátfalvy Irén