A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Antioxidánsokról egyszerűbben (cikk)

 

Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei. Olyan hasznos molekulák,  melyek az anyagcsere-folyamatok során keletkező káros elemek, a környezet-szennyezés során szervezetbe jutott károsító anyagok, valamint a sztresszes életvitel okozta károsító tényezők,  a szabadgyökök ellen védik a szervezetet.
A szabadgyökök számtalan módon károsíthatják a szervezetet, túlzott termelődésük bármilyen betegség kialakulásában megnyílvánulhat.
Mi sem természetesebb tehát, hogy a szabadgyökök ellen védekeznünk kell.
 
Hogyan védekezzünk?
 
El kell látnunk szervezetünket megfelelő mennyiségű antioxidánssal.Nem feltétlenül az a fontos, hogy minél több legyen, inkább több féle. Ugyanis a szabadgyökök is több félék.
Ha az  antioxidáns - szabadgyök  egyensúly megbomlik, betegségek kialakulását eredményezheti, elsősorban daganatos megbetegedéseket, érelmeszesedést, szív- és érrendszeri betegségeket. 
Az antioxidánsok kiemelt szerepet játszanak az öregedési folyamatok késleltetésében, a bőr víztartalmában megőrzésében, idegrendszert érő sorvadásos megbetegedések elleni védelemben.  
 
Mi a módja az antioxidánsok beépülésének?
 
Egészséges életvitellel, sok mozgással, az élvezeti szerek (alkohol, dohány, koffein) kerülésével sokat lehet tenni a szabadgyökök ellen. Amennyire lehetséges, óvakodni kell a környezeti hatásoktól, mint pl.a környezetszennyező anyagoktól, kipufogó gázoktól. Fontos a megfelelő pihenés, kikapcsolódás beiktatása a hétköznapjainkba, a túlhajszolt életmód kerülése.
Az antioxidáns bevitel a szervezetbe növényi táplálékon keresztül történik.
Fontos a megfelelő vitaminbevitel, első sorban a C, E, A -vitamin, és a nyomelemek közül fontos a cink és szelén.
 
Hol találhatók az antioxidánsok?
 
A természetes antioxidánsok három csoportra oszthatók:
 
sárga és piros színű gyümölcsök, zöldségek  -  karotionidok
lila és vörös színű gyümölcsök, zöldségek  -  flavonoidok
zöld színű gyümölcsök, zöldségek  -  thiolok
 
 
A következő táblázat egy összefoglalás az élelmiszerekben lévő jótékony hatású anyagokról, amit érdemes átnézni és alkalmazni;