Tudta, hogy a B-vitaminnak legalább kilenc fajtája van? Szinte minden vonatkozásban hatással vannak szervezetünk működésére, befolyásolják a szervrendszerek funkcióit. Jótékony hatásuk elvitathatatlan.
A B-vitaminok a vízoldékony vitaminok csoportjába tartoznak, ezért rendszeres pótlásuk fontos, mert a szervezet nem tudja raktározni, túladagolása nem lehetséges, a felesleg kiürül a szervezetből.
Hatással vannak
- energia-termelésre
- az anyagcserére
- idegi állapotunkra
- gondolkodásunkra
- szellemi tevékenységünkre
- koncentráció-képességünkre
- haj, -bőr,- köröm állapotára.
A B-vitaminok esszenciális tápanyagnak minősülnek, mivel a szervezet előállítani nem tudja, azt bevitel formájában tudjuk biztosítani egészségünk fenntartása érdekében.
Ezek fogyasztásával pótolhatjuk B-vitamin szükségletünket, de sokszor előfordul, hogy nem épül be a szükséges mennyiség,, különböző okok miatt. Például: a B9 vitamin felszívódását gátolja az aszpirin, az antibiotikumok, és a fogamzásgátló tabletták szedése, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás.
Legbiztonságosabb B-komplex étrend-kiegészítő szedése;
|
Az egyik legérdekesebb a több fajta B-vitamin közül a B12-vitamin. Érdekességét főként hiányának jellemzése adja, mert "láthatatlan járványnak" is nevezik.
A B12 vitaminhiány a rejtőzködés nagy mestere, mert hiánytünetei összetéveszthetők a legkülönfélébb betegségek tüneteivel, ezért előfordulhat, hogy téves orvosi diagnózist állapítanak meg. A másik érdekessége, hogy a gyomor-bélrendszerből történő felszívódásához egy belső, úgynevezett intrinzik faktorra is szükség van. Emiatt a szervezetbe bevitt vitamin-mennyiségnek rosszabb esetben csak a 25 %-a hasznosul.
Különös odafigyelést igényel a B12-vitamin pótlása a vegetáriánusoknál, mivel a hús nélkülözése miatt, még inkább előfordulhat, hogy nem jut szervezetükbe elegendő mennyiségű B12-vitamin.
Miért szükséges B12-vitamin?
szerepe van az idegi ingerületek gyors átvitelét biztosító velőhüvely előállításában,
megelőzi a vérszegénységet,
serkenti a testnövekedést,
védi az idegrendszert
fehérje-anyagcseréhez
szénhidrát-anyagcseréhez
vörös vértestek képzéséhez (hemoglobin-szintézishez)
Milyen élelmiszerek tartalmazzák?
Megtalálható: a májban, a sertéshúsban, a tőkehalban, a kacsahúsban, a tojásban, a gabonapehelyben, tejtermékekben, valamint néhány növényi eredetű táplálékban: savanyított káposztában, barna rizsben, sörélesztőben, egyes algákban, szójalecitinben. Felszívódását segíti a B vitamin csoport többi tagja, a kalcium az A, E, és a C vitamin, viszont a felszívódást gátolja a magas koleszterinszintet csökkentő koleszt-iramin, az alkohol, az altatók és a fogamzásgátló tabletták fogyasztása.
A hiány hatása?
Hiányában vészes vérszegénység lép fel (a vörösvértestek képzése szinte teljesen leáll), gyomor-bélrendszeri és idegrendszeri panaszok és tünetek jelentkeznek.
A további B-vitamin fajták ismertetéséhez kattintson ide!
Lejegyezte:
Barátfalvy Irén