A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
19 éve az egészségmegőrzés szolgálatában
Kategóriák

Amit az elektroszmogról érdemes tudni

Napjainkban egyre gyakrabban lehet hallani az elektroszmog fogalmáról. Nem véletlenül, hiszen a  lakosságot  az elektromágneses sugárzás ma háromszázszor nagyobb mértékben éri, mint fél évszázaddal ezelőtt.

Mit nevezünk elektroszmognak?

Elektroszmognak a szervezetet érő terheléseket nevezzük, melyek  az elektromos  terek sugárzásaiból, valamint a radiofrekvenciás sugárzásokból ér el bennünket.

Az elektromos sugárzásoknak van természetes és  mesterséges változata.

Mik az elektromos sugárzás  természetes változatai?

A természetben jelen lévő  hullámok, szabályozzák a testben végbemenő biológiai és kémiai folyamatokat. Ebben a tartományban mozgó hullámokat hoznak létre a viharok, földrengések vagy a Föld mágneses tere, különböző légköri, természeti  jelenségek.

Szervezetünk nagyon érzékeny az elektromágneses tér változásaira. Gondoljunk csak a fronthatások által okozott rossz közérzetre, vagy az időjárástól függő hangulatváltozásokra, melyek magyarázata a légköri elektromosság változásaiban keresendők.

A természetes sugárzás kellemetlen hatással lehet az arra érzékenyek esetében, rossz közérzetet kölcsönözhet. Mégsem ez  a fajta sugárzás az, ami az emberi szervezet egészségére komolyabb hatással lehet, hanem a mesterséges változat.

Az elektromos sugárzás mesterséges változatai;

Mintegy 100 évvel ezelőtt készült el az első elektromos készülék, ma pedig egész életterünket  behálózzák, szinte mindenütt jelen vannak.  Mindennapi életünket el sem tudnánk képzelni különféle elektromos eszközök nélkül. Az elektromos berendezések,  transzformátorok, elektromos vezetékek, TV.  rádió átjátszó állomások, mobil adótornyok, a mikrohullámú sütők, de még a wifi lefedettségek is, jelentős elektromos sugárzást  bocsátanak ki.

A transzformátorokkal kapcsolatban elmondható, hogy nem minden esetben maga a transzformátor okozza a legnagyobb problémát.  Ezek  aránylag jól körbe van tokozva, így viszonylag kicsi az erőterük. Az erősáramú vezetékek viszont, melyek abból kivezetnek, már nincsenek árnyékolva, és ezek erősebben sugározhatnak, mint maga a trafó.  Ráadásul nem tudható,  hogy ezek az erősáramú vezetékek merre mennek.  Előfordulhat, hogy a lakóházakban nagyobb erőteret mérhetnek egy falban, ahol éppen megy a vezeték,  mint a trafó mellett közvetlenül.

Szervezetünk nagyon érzékeny az elektromos sugárzásra,  káros hatása egyre inkább bizonyított. Ami még  nem tisztázott tény, hogy milyen mértékű,  milyen időtartamban  mért  sugárzás okoz a szervezetben károsodást.

Attól függően, hogy milyen frekvenciájú elektromos sugárzás éri a szervezetet, bekövetkezhet a testhőmérséklet emelkedése. A tartós behatás esetén több tanulmány által is igazolt egészségkárosító zavar alakulhat ki: alvászavarok, fülzúgás, koncentráció-csökkenés, ingerlékenység, szív- és érrendszert érintő betegségek, ismétlődő vagy visszatérő megbetegedések, hormonális hatású betegségek, meddőség léphetnek fel, stb.

Napjainkban a technika rohamos léptékű fejlődése következtében, sajnos már akaratunktól függetlenül is ki vagyunk téve a mesterségesen generált elektromágneses hatásoknak.

A mobiltelefon elektromágneses sugárzást bocsát ki magából - hasonlóan bármely elektromos készülékhez.

A sugárzás behatol az emberi szövetek sejtjeibe, a sugárzás hatására minden sejt mozgolódni kezd. Ennek eredményeként jön létre a felmelegedés, amely a sejtek normális funkcióit zavarja, felborul a szervezet működési harmóniája. 

 

 

Hogyan védekezhetünk a környezetünkben lévő mesterséges sugárzás ellen?

- legoptimálisabb megoldás, ha abban a helyiségben, amiben legtöbbet tartózkodunk, csak a legszükségesebb elektromossággal működő készülékeket tartjuk

- a környezetünkben lévő készülékeket csak a használat idejére kapcsoljuk üzemmódba

- éjszakára ne hagyjuk még készenléti állapotba sem elektromos készülékeinket (csak amelyiket muszáj)

- elektromos háztartási készülékeink , mint például a mikrohullámú sütő,  közvetlen közelében ne tartózkodjunk, amikor éppen bekapcsoltuk azt

- mobiltelefon használatát, ha tehetjük csökkentsük minimálisra vagy/és használjunk  headset-et, úgy hogy maga a készülék távolabb legyen,

- készülékeinket ellenőrizzük/ellenőriztessük, hogy működésük megfelelő-e

- általában elmondható, hogy a kisugárzó készüléktől kellő távolságban tartózkodás, valamint az idő csökkentése a készülék közelében,  bizonyos mértékű védelmet jelenthet

- fekhelyünk közelébe ne tartsunk kisugárzást gerjesztő készüléket , 1-2 méternél közelebb ne tartsunk

- vezetékkel és/vagy konnektorral ellátott fal környezetében akkor is keletkezik elektromos mező, ha nincsenek elektromos készülékhez csatlakoztatva

- ha hosszabbítót használunk ne tegyük az ágyunk  fej-része közelébe

- ha nem használjuk már valamely elektromos készülékünket, csatlakozását húzzuk ki az aljzatból, ezzel megszakítjuk az elektromos áramkört

- az elektromos mezők erőssége a minimumra csökken, ha földelt vagy árnyékolt elektromos készüléket alkalmazunk

- ha módunk van vezetékes telefont használni, amikor tehetjük, inkább azt használjuk

- védekezhetünk szervezetünk erősítésével: immunrendszer támogatásával, C-vitamin emelt szintű alkalmazásával.

Segít az árnyékolás

Az elektroszmog  egészségügyi rizikófaktor, melynek hatása nem hanyagolható el. Alattomos fenyegetés ez, mivel érzékszerveinkkel nem érezzük, nem fogjuk fel, így hajlamosak vagyunk arra, hogy ne is vegyük komolyan jelenlétét.

Pedig a nap 24 órájában a sugárzás mindenhol körülvesz minket.                                                    

Azt, hogy egy adott lakásban milyen mértékű a sugárzás, megbecsülni  nem lehet. Műszeres méréssel lehet megtudni, egyrészt a mértékét, másrészt, hogy mi okozza a sugárzást. Különböző árnyékolási technikákkal és néhány vezeték áthelyezésével sok probléma orvosolható. Ehhez azonban szakemberrel meg kell méretni, ha gyanús jeleket észlelünk,  például  fekhely áthelyezése vagy költözés után az előző fekhelyen elő sem forduló egészségügyi gondjaink akadnak, vagy reggel fáj a fejünk, a derekunk, izomgörcsünk van, vagy csak rendszeresen fáradtan ébredünk, érdemes az elektroszmogra is gondolni, mielőtt gyógyszerekhez nyúlnánk.

Mivel árnyékolhatunk?

Gyakorlati tapasztalat igazolja, hogy a rézszövet hatásosan kivédi az elektroszmogot. Attól függően, hogy lakásunkban hol mértek az optimálisnál magasabb elektromos térerőt,  rézszövet alkalmazható, padlóra, falra, készülékekre vagy alá. Létezik átlátszó változata, mely ablakra használható.

Rézszövet

Fémezett organza

Megjelentek a piacon különböző külföldről származó elektroszmogot csökkentő készítmények; pl. Öntapadós fóliák, amit a mobiltelefon hátoldalára lehet ragasztani, vagy  akár a mikrohullámú sütőre. Létezik olyan biorezonanciás készülék, mely a gyártó szerint egy külső elektromágneses mezőt generál, mely „megszólítva” a szervezet bizonyos szövetei által generált természetes elektromágneses mezőt, támogathatja annak természetes folyamatait. A készülékhez programok tartoznak, melyek jó közérzetet, harmónikus működést igérnek.

Sajnos ezek nem olcsó termékek, és nem tudható, hogy produkálja-e az ígért hatást.