A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Miért életfontosságú a D-vitamin?

A D-vitamin rég óta a tudományos világ középpontjában áll. Nem véletlen, hogy minél többet szeretnének megtudni róla, mert az már régebben kiderült, hogy a D-vitamin élet-fontosságú az emberi szervezet számára.

Igen, élet-fontosságú, mert számtalan élettani folyamatot szabályoz, és hiányának súlyos következményei lehetnek.

Sokáig csak a csont-anyagcserében tulajdonítottak szerepet a D-vitaminnak, mára már köztudottá vált, hogy sokkal több funkciója van.

 

Hiánya milyen betegségeket okozhat?

Összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségekkel, autóimmun betegséggel, asztmával, rákos megbetegedésekkel.

Több  tanulmány is bebizonyította, hogy az alacsony D- vitamin szintű embereknek kétszer akkora esélye van szívrohamra, a stroke-ra vagy más szívvel kapcsolatos eseményekre.

Hosszabb távon a D-vitamin hiány csontritkuláshoz vezethet, növeli az ízületi betegségek kialakulását, hatással van  a magasvérnyomásra, érelmeszesedésre. Rizikófaktor, a vastagbél-daganatok kialakulása szempontjából, növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

Az alacsony D-vitamin szint magában hordozza a depressziós tüneteket is. Tanulmányok szólnak róla, hogy hiánya kiválthat szellemi és lelki betegségeket is.

Különös figyelmet érdemel  a túlsúlyos vagy elhízott emberek  D-vitaminszintjének alakulása, mivel a súly-gyarapodással a D-vitamin szintje csökken.

A kutatók magyarázata szerint az ok az lehet, hogy mivel a D-vitamin a zsírszövetekben raktározódik el, a kövér emberek "megnövekedett raktározási kapacitása" feltehetően megakadályozza, hogy a vitamin bekerüljön a vérkeringésbe.

Általánosságban elmondható, hogy hiánya szinte minden betegség kockázatát növeli

 

Hogyan pótoljuk D-vitamin hiányunkat?

  1. UV-sugarak hatására a bőrben képződik
  2. Táplálékokból: a növényekben D2, a halakban D3 vitamin található
  3. D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőkből.

A napsugárzás a legkiválóbb D-vitamin forrás, a napfény az élet alapfeltétele. „A hatására az emberi szervezetben termelődő D-vitamin pedig valójában nem is egy egyszerű vitamin, hanem egy hormon »előanyaga«, amely más hormonokra, illetve a szervezet legalább harminc sejttípusára hat közvetlenül.  Sajnos, hazánkban–  ősztől tavaszig a napfény nem képes elegendő D-vitaminhoz juttatni a szervezetet” a Magyar Prevenciós Orvos Társaság nyilatkozata szerint.

A D-vitaminban gazdag ételek, például bizonyos tengeri halfajták fogyasztásának mennyisége nálunk nagyon alacsony. Ezen kívül a tojás, máj, sajt, teljes kiőrlésű kenyér, csiperke gomba, tej, marhahús tartalmaz még D-vitamint, melyek feltehetően nem fedezik a szükséges mennyiséget.

Étrendkiegészítők formájában célszerű pótolni, - weboldalunkon az Ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok menüpontban találhatók;

D-vitamin tartalmú étrendkiegészítők

 

Milyen mennyiség fogyasztása javasolt?

Késő ősztől kora tavaszig az egészséges embereknek is ajánlják a megelőző mennyiségű D-vitamin szájon át történő bevitelét.

Csecsemők számára 400-1000 NE,gyermekeknek 1-6 éves korig 600-1000 NE, illetve 6 év felett 600-1000 NE, serdülőknek 800-1000 NE. Felnőttekn számára 1500–2000 NE, míg terhes nőknek 1500–2000 NE a magyar ajánlás. Túlsúly esetén megelőzésként a normál felnőtt adag legalább duplája (3000-4000 NE) szükséges. Ez az orvosi ajánlás a korábbi évekhez képest közel tízszeresére emelkedett.

 

Összefoglalva, a D - vitamin szerepe az emberi szervezetben

      •    Nélkülözhetetlen a csontrendszer és a fogazat kialakulásában

      •    Biztosítja az idegrendszer és a szív megfelelő működését

      •    Segít bizonyos rákbetegségek lelassításában vagy visszafordításában

      •    C- és A-vitaminokkal együtt szedve megelőzheti a megfázásos betegségek kialakulását

      •    gyorsítja a kötőhártya gyulladás, a romló fogak, és a törött csontok gyógyulását

      •    A D-vitamin-hiány csontvesztéshez, csontritkuláshoz vezet, súlyos hiány esetén pedig csontlágyulás is felléphet. D-vitamin-hiányosoknál megnő a csonttörések kockázata, a csontritkulásra szedett készítmények hatásossága csökken.

      •    Az alacsony D-vitamin-szint növeli a reumás ízületi gyulladások, az inzulinfüggő cukorbetegség és a sclerosis multiplex kialakulásának esélyét.

      •    A kutatások szerint a D-vitamin hiánya hozzájárul a szívelégtelenség kialakulásához, súlyosbodásához, megnöveli a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kockázatát.

      •    Vesebetegségek esetén a D-vitamin-hiány kockázata fokozott, ezért a megfelelő D-vitamin-pótlás kiemelt jelentőségű.

      •    Emlőrák és vastagbéldaganatok kialakulása és lefolyása szempontjából a D-vitamin-hiány bizonyítottan rizikótényező.

      •    Gyermek-vállalás. Magzati és csecsemő-, illetve kisgyerekkori D-vitamin-hiányban az 1-es típusú cukorbetegség kockázata fokozódik.

      •    Felnőttkorban a D-vitamin-hiány növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

      •    Depresszió ellenes hatása van,    .Javítja a kalcium és a foszfor felszívódását