A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Amit a lábunk ápolásáról fontos tudni

Felmérést végeztek, hogy az emberek mely testrészükkel foglalkoznak legtöbbet ill. legkevesebbet. Többek között kimutatták, hogy a nők legtöbb gondot arcukra és hajukra fordítanak.  Hogy miért van ez így logikusnak tűnő magyarázata van. A nők arcbőre érzékenyebb, vékonyabb és télen-nyáron fedetlen, ugyanakkor mindig szem előtt van. A haj pedig ősidők óta  elsődleges a férfiak figyelemfelkeltésére, mert a haj a női szépség egyik legfontosabb kelléke. Ugyanakkor a jól ápoltság,  a rendezett külső záloga. Sajnos, egyre inkább feledésbe merül ez a fajta szemlélet.

A felmérésböl az is kiderült, hogy legkevésbé a lábunkkal, lábfejünkkel törődünk.

Az év felében, a hidegebb időszakban kevésbé kerül előtérbe a lábunk, hiszen egész nap zárt cipőben vagyunk, de egyébként is kevesebb azoknak a száma, akiknek a lábfej karbantartása és gondozása elsőbbséget élvez.

Pedig lábunk minden apró gondozást meghálál. Elgyötört lábfejünkkel félórányi ráfordítással csodákat tehetünk.

Miért elgyötörtek  a lábaink?

- a lábfejben huszonhat csont és 33 ízület, emellett több mint 120 izom, szalagok és idegek találhatóak

- minden egyes lépés olyan erőkifejtést jelent a lábfejünkre, amely testsúlyunk két-háromszorosának felel meg

- általában egy nap körülbelül 8.000-10.000 lépést teszünk meg

- a zárt cipőkben deformálódhat a lábfej

- a körmök is elferdülhetnek, megvastagodhatnak,  akár be is nőhetnek, ami nagy fájdalommal jár, és komoly, szakszerű kezelést igényel.

 

A lábfej csontjai

 

Mit tegyünk lábunk ápolása érdekében?

  1. A napi mosakodáson kívül egy héten egyszer-kétszer alkalmazzunk kellemes lábfürdőt és az azt követő karbantartást;

– Lábunk imádni fogja, amikor lábfürdőt veszünk, sőt időnként beiktathatunk hideg-meleg vizes, váltott hőmérsékletű lábfürdőt is ;

a vízbe cseppentsünk illó olajat, melyekkel még kellemesebbé tehetjük: a levendula  frissít és fertőtlenít is, a zsurló az izzadásra hajlamos lábakra ajánlott, míg a lestyán természetes dezodor, - majd alaposan töröljük szárazra lábfejünket.

– A lábfürdő után használhatunk testradírt, eltávolítja az elhalt hámsejteket, sőt a megfelelő láb-ápoló nyugtató-hidratáló alapanyagokat juttat a bőrbe, puhábbá varázsolva lábunkat. Egy alapos lábfürdő alkalmával a kisebb bőrkeményedésektől is megszabadulhatunk. A komolyabb bőrkeményedést érdemes szakemberre bízni.

– A láb-köröm ápolása nem is olyan könnyű feladat, mivel erősebbek, vastagabbak a kéz körmeinél. Ha problémát okoz a körmeink karban tartása a lábfürdő vizébe tegyünk almaecetet vagy Sunrider Gyümölcs-és zöldségmosó koncentrátumából, ami kiváló fertőtlenítő és a körmöket puhábbá varázsolja, ezért könnyebben tudjuk kezelni azokat.

Léteznek erősebb, speciális ollók, ha szükséges, szerezzünk be ilyen eszközöket.

– Utolsó lépésként ne sajnáljuk a speciális láb-krémeket a lábfejünktől. Alaposan masszírozzuk meg fáradt lábainkat.

Egy kiadós lábfürdő és lábmasszázs az egész testünkre jótékony hatású, serkenti vérkeringésünket. Ez által jobb közérzetet kölcsönöz.

  1. Ha dagad a lábunk, segíthet a frissítő lábfürdő

 - a lábvízbe tegyünk 2 evőkanál tengeri sót és kakukkfű forrázatot szűrjünk bele

-  alkalmazhatunk szódabikarbónás lábfürdőt is, amibe lógassunk kamilla, menta, zöldtea-filtert.

  1.  Nagyon fontos a lábbeli helyes megválasztása.

-  Mindig kényelmes, természetes alapanyagú cipőt vásároljunk, és óvakodjunk a túl vékony talpú cipőktől.  Ha egy cipő divatos, szép, de kényelmetlen, s ennek következtében bőrkeményedéseket okoz, meggyűlt vele a bajunk.