A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Magnézium, a nélkülözhetetlen ásványi anyag

Köztudott, hogy az ásványi anyagoknak nagyon fontos szerep jut szervezetünk működésében. Az ásványi anyagok között kiemelkedő fontosságú a Magnézium.

Miért annyira fontos a magnézium?

Az emberi test egész keringési rendszere – a szívtől a vérnyomáson át a hajszálerekig – függ a magnéziumtól.

Rendkívül fontos ásványi anyag, szervezetünkben, mert több mint 300 biokémiai reakcióban vesz részt. Egészségre gyakorolt pozitív hatásai vitathatatlan.

Milyen folyamatokban vesz részt a Magnézium?

A magnézium hozzájárul az energiatermeléséhez, az anyagcsere folyamatokhoz, az enzimek és ingerületátvivő anyagok optimális működéséhez.
A magnézium számos más vitamin, ásványi anyag kiegyensúlyozott hasznosulását és aktiválását segíti elő::D-vitamin, K-vitamin, kalcium.
Kutatások igazolták, hogy a magnéziumnak jelentős szerepe van a szívelégtelenség megelőzésében, részt vesz az egészséges vérnyomás és nitrogén-oxid arány fenntartásában.
Az idegrendszerre gyakorolt pozitív hatásai miatt elősegíti a pihentető alvást, enyhíti a feszültséget, frusztrációt és szorongást.
A magnézium támogatja a stabil vércukorszintet, és javítja az inzulin-érzékenységet. Segíti a koncentrációs képességet.

Ha magnézium hiány lép fel, komoly egészségi problémákat idéz elő.

Milyen problémákat okozhat a magnézium hiány? 

-  Migrénes fejfájást idézhet elő, az agyi erek beszűkülnek, ami kínzó fejfájással jár.
-  A magnéziumhiány egyik jellegzetes tünete a visszatérő izomgörcsök, leginkább a végtagokban fordul elő. De jelentkezhetnek a szemizmokban is.
-  A magnézium része a szervezet természetes energiatermelő rendszerének, ezért a hiány fáradtságot idézhet elő. Ugyanakkor hangulatunkat is befolyásolja.
-  A magnézium szerepet játszik a szervezetben lévő gyulladások csökkentésében is, ezért hiánya többféle bőrproblémát is kiválthat.
-  Az alacsony magnéziumszint az alvásminőségre is hatással van.. 
-  Stressz, idegesség, feszültség esetén nő a vérben az adrenalin és egyéb hormonok mennyisége, emelkedik a vérnyomás, így a vérsejtekből magnézium szabadul fel. Ez az állapot válthat ki ingerlékenységet, feszültséget.

Hazánk lakosságának 3/4 része nem rendelkezik az optimális magnézium szinttel. A magnézium-tartalmú élelmiszerekből nem fogyasztunk annyit, amivel az optimális szintet fenntarthatnánk szervezetünkben;

Magnéziumban gazdag élelmiszerek

Éppen ezért szükséges étrendkiegészítőkkel való pótlása. Tapasztalhattuk, hogy  nagyon sokféle magnézium készítmény van forgalomban. 

Alábbiakban  bemutatunk néhány Magnézium-készítményt, melyek összetételük, hatásuk alapján különbözőek.

Jellemzőikkel segíthetünk a választásban;

1. Magnézium-biszglicinát
Ez az egyik legjobban felszívódó és hasznosuló készítmény, de egyúttal a gyomorhoz, emésztőrendszerhez is legkíméletesebb forma. Egyes kutatások szerint támogatja az álmatlanság, szorongás, depresszió és stressz kezelését, csökkenti a nappali fáradtságot és serkenti a memóriát. A glicin önmagában is nyugtató, alvást segítő hatóanyag, magnéziummal párosítva hatékonyan kiegészíti a magnézium stresszoldó hatását.

2. Magnézium-citrát
Kutatások szerint a legjobban felszívódó és hasznosuló formák közé tartozik. Magnéziumpótlásra világszerte széles körben használják. Ideális választás a szervezet magnéziumszintjének növelésére. Emellett természetes hashajtó hatása is van. Egyes kutatások szerint depresszió és szorongás esetén is hasznos lehet.

3. Magnézium-klorid

A magnézium-klorid biológiai hasznosulása kb. 30%, sokoldalúan felhasználható formák közé tartozik. Alacsony magnéziumszint, gyomorégés és székrekedés kezelésére is jó. Kapszulák és tabletták szedésén túl helyileg is szokták alkalmazni, az izmok nyugtatása és lazítása érdekében, a bőrön keresztül történő magnéziumpótlás azonban tudományosan még nem kellően alátámasztott.

4. Magnézium-oxid

Magnéziumhiány megelőzésére vagy kezelésére kevésbé alkalmas, mindössze kb. 4%-a hasznosul a szervezetben. Emésztőrendszeri panaszok (pl. gyomorégés, gyomorrontás, székrekedés) rövid távú kezelésére, illetve migrének kezelésére és megelőzésére viszont gyakran használják.

5. Magnézium-laktát
Előfordul étrend-kiegészítőkben is, de inkább élelmiszer-adalékanyagként használják, a savasság szabályozására és ételek, italok dúsítására. Könnyen felszívódik és egyéb formáknál kíméletesebb lehet az emésztőrendszerhez. Különösen azoknak hasznos, akiknek rendszeresen nagy mennyiségű magnézium bevitelére van szükségük vagy rosszul tolerálnak más formákat. Egyes kutatások szerint segíthet stressz és szorongás esetén.

6. Magnézium-L-treonát
A magnézium-L-treonát felszívódása és hasznosulása kitűnő, jól tolerálható, Az eddigi kutatási eredmények arra utalnak, hogy a magnézium-L-treonát pozitív hatással lehet a kognitív funkciókra és az agy egészségére. Hasznos lehet bizonyos agyi problémák, pl. depresszió vagy korral járó memóriavesztés esetén, szabadon áthalad a vér-agy gáton. További kutatások szükségesek/folyamatban vannak ezen a területen. 

7. Magnézium-malát
Izompanaszok és izomgörcsök ellen hatásos.
A magnézium-malát kiválóan felszívódik. A magnézium-citráthoz és -szulfáthoz képest jobban és hosszabb időre növeli a vér magnéziumszintjét.

Az érzékenyebb gyomrúaknak ideális választás. Izompanaszok, izomgörcsök, valamint krónikus fáradtság esetén is szokták ajánlani, de ilyen célú alkalmazása tudományosan nem kellően alátámasztott.

8. Magnézium-taurát
Kutatások alapján ez a kombináció hozzájárulhat az egészséges vércukorszint és vérnyomás fenntartásához. Jól felszívódik.

Egy klinikai vizsgálatban a magnézium-taurátot szedő 2-es típusú cukorbetegek vércukor- és inzulinszintje jelentősen javult a kiegészítést nem kapó betegekhez képest. Egy 34 vizsgálatot összegző elemzés kapcsolatot talált a magnézium-taurát szedése és a vérnyomás csökkenése között.

9. Magnézium-szulfát
Közismert neve keserűsó vagy Epsom-só. Fürdővízbe keverve izomláz, izomfájdalmak csillapítására és stressz oldására szokták használni. A magnézium valóban segíthet ilyen problémák esetén, bőrön keresztül történő bevitele azonban tudományosan nem igazolt.

Szájon át szedve segíti a székrekedés kezelését, valamint kórházakban is általában ezt a formát adják intravénásan, a magnéziumszint gyors növelése érdekében.

10. Magnézium-orotát
magnézium-orotát támogathatja a szív- és érrendszer egészségét, könnyen felszívódik a szervezetben és nincs hashajtó hatása. Az orotsav természetes vegyület, részt vesz az emberi DNS képződésében és a szív- és érszövetek energiatermelésében is.

Kezdeti kutatási eredmények arra utalnak, hogy a magnézium-orotát támogathatja a szív- és érrendszer egészségét, ezért hasznos lehet szívbetegségben szenvedők és sportolók számára is.

Magnézium L-treonat kapszula

Magnezium L-threonate

Összességében: bármelyik formában is szedjük a magnéziumot, az izomműködésre, a csontokra és idegrendszerre gyakorolt pozitív hatásai általános érvényűek. A fenti kutatások elsősorban a felszívódásban kerestek különbséget, illetve az egyes formák előnyösebb vagy eddig nem ismert tulajdonságait vizsgálják.

Hosszú távon a különböző magnézium-formákat nyugodtan kombinálhatjuk egymással. Érdemes több formátumot is kipróbálni, hogy megtaláljuk a számunkra személyre szabott magnéziumkötést. Alkalmazhatóak felváltva, akár egy napon belül is.

 

Lejegyezte,

Barátfalvy Irén

2024. március 3-án