A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

A máj fontos szerepe...(cikk)

A májnak rendkívül fontos szerepe van szervezetünk működésében, mégsem foglalkozunk vele eleget, nem kap megfelelő figyelmet. Előző hírleveleinkben többször esett szó az anyagcseréről. Az anyagcsere-folyamatoknak a máj is hatékony részese, az anyag-csere funkciók ellátásában meghatározó szerepe van. Tulajdonképpen az anyagcserében érintett belső szerveink kölcsönhatásban állnak egymással.

Ennek ellenére, miért nem figyelünk eléggé májunk működésére? 

 Miért van ez így?

Egyszerűen azért, mert a máj általában nem fáj, nincsenek jelzései, hogy valami probléma van vele. Amikor már fáj, akkor sajnos komoly probléma lehet.

A máj a testsúly 2-3 %-át teszi ki, kötőszövetből álló tok veszi körül, jól beágyazódva a jobb borda alatti részen. Előfordulhat ugyan, hogy a jobb bordaív alatt néha nyilallást érzünk, általában rövid ideig tart, hajlamosak is vagyunk rögtön megfeledkezni róla. Igaz, hogy egy ilyen szúrás, nyilallás nem biztos, hogy a máj problémáját jelzi. Lehet epehólyag-eredetű, vastagbélre utaló jelzés, különösen, ha puffadásra hajlamos valaki. Felhívhatja a figyelmet a vese nem megfelelő működésére, vagy hasnyálmirigy és/vagy gyomor eredetű problémára, sőt szívbetegségre is utalhat.

A jobb oldalon jelentkező jelzés értékű kisebb fájdalmak kapcsán nem feltétlenül kell komoly betegségre gondolni, de nem szabad felületesen sem kezelni. Ha többször előfordul, netán kísérő tünetei vannak, pl. megváltozik az anyagcsere, a vizelet, széklet bármilyen elváltozása, étvágytalanság, hányinger jelentkezik, esetleg fáradékonyságot érzünk, ne mulasszuk el a szokásos rutin-vizsgálatokat, esetleg ultrahangos vizsgálatra jelentkezzünk be.

Ha mégis a máj,- ill. az epe okozza a vissza-visszatérő jelzés értékű fájdalmakat, nem kizárt, hogy néhány vagy akár több kő okozza. Epekő létéről általában mindenki tud, a köztudatban az idők folyamán ismertté vált. Kevesebben tudják viszont, hogy a májban is találhatók kövek. Sok esetben nem is tudnak róla. Pedig előfordulhat, hogy a májban és az epehólyagban is több ezer kő van, és nemcsak felnőtteknél, hanem a fiatalabb korosztálynál is előfordul. 30-35 éves kor körül, az emberek nagytöbbségének (kb. 90 %-nak) van köve, még akkor is így van ez, ha nem jelentkeznek különösebb tünetek. Ha pedig jelentkeznek közvetett tünetek, nem feltétlenül a jelenlévő kövekre gondolunk. 
Előfordulhat, hogy makacs vagy visszatérő fejfájás gyötör valakit, esetleg homályossá válik a látása, bőrproblémák jelentkeztek, felerősödnek az allergiás tünetek, indokolatlan súlygyarapodás indult be, levertséget érez - ezek a tünetek jellemzők lehetnek arra, hogy májunk nem tudja ellátni megfelelően a sok beágyazódott kövek miatt funkcióját. Ugyanis az egyik fő feladata az epe-termelés. Már pedig, ha nem tud megfelelő mennyiségű epe-termelést produkálni, az anyagcsere működés biztos nem lesz optimális.

Ha valaki fenti tüneteket  vagy azok egy részét megtapasztalta, netán  kő-tisztító kúrát végzett és eredménye hogy megtisztult a kövektől, fenti tünetek vagy legalább egy része nyomtalanul elmúlhatott.

Érdemes rendszeres természetes májtisztítást végezni otthon; Egyrészt májtisztításra alkalmas ételek fogyasztásával, másrészt májtisztító keverék-ital készítésével, - kúra-szerűen;

1. A legjobb májtisztító ételek;

- fokhagyma
- grapefruit, citrom, lime
- zöld tea
- avokádó
- kurkuma
- dió
- sötétzöld színű zöldség-félék

2. Májtisztító keverék;

Hozzávalók: citrom vagy lime vagy grapefruit, fokhagyma, gyömbér, oliva olaj

Elkészítése:

- facsarjunk ki 3-4 citrom (és/vagy lime, grapefruit) levét
- keverjünk bele 1-2 gerezd préselt fokhagymát
- reszeljünk bele egy kis darab gyömbért
- legvégén adjunk hozzá egy evőkanál olíva olajat és egy kevés tisztított vizet.

A keverékből fogyasszunk minden nap, 10 napon keresztűl, majd tartsunk 3 nap szünetet. Utána fogyasszuk újra tíz napig. (Tehát 10 + 3 + 10 nap)
Ezt a kúrát évente 2 alkalommal célszerű megismételni tavasszal és ősszel.


Rendkívül jó hatású készítmények a Máriatövis-alapanyagú étrendkiegészítők. Weboldalunkon 6-féle kapszula, olaj, tea kínálat található. Rendszeres fogyasztása javallott, ugyanis májvédő hatású, serkenti az epetermelést, ezáltal elősegíti a jobb anyagcsere-folyamatot. Segíti továbbá a májsejtek cserélődését és a májszövetek regenerálódását.
A májra gyakorolt élettani hatásuk nagyon fontos.

Az "Emésztést segítő termékek" menüpontban találhatók.

Fogyasztható: Kőtörőfű tea   vagy  Kőtörőfű kapszula 

 

 

Lejegyezte: Barátfalvy Irén