A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
19 éve az egészségmegőrzés szolgálatában
Kategóriák

Miért szükséges rostot fogyasztani?

Ha változatos étrendet állítunk össze, annak része a fehérje, a zsír és a szénhidrát megfelelő arányban.  Utóbbi kategóriába tartoznak az élelmi rostok.

Az utóbbi időben egyre többet lehet hallani különböző csatornákon a rostok fontos szerepéről.

Mik azok az élelmiszer rostok?

Az élelmi rostok olyan szénhidrátok, amik növényi alapú élelmiszerekben találhatóak meg;

gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, dió-félékben, különböző magvakban,  hüvelyes élelmiszerekben.

Az állati eredetű termékek nem tartalmaznak rostot.

Az étkezési rostok fajtái:

oldható és oldhatatlan rostok.

Az élelmiszerek mindkét fajta rostot tartalmazzák. A gyümölcsökben oldható, a gabona-félékben oldhatatlan formában van jelen.

1. az oldható rostok folyadékkal érintkezve gélszerű anyaggá alakulnak. Ezek lassítják a emésztést, ami a vércukorszint lassú, fokozatos emelkedését okozza az étkezések után, így fogyasztásukkal elkerülhető a szénhidrátéhség.

Az oldható rostok bevitele csökkenti a szívbetegség és a stroke kockázatát is. A szénhidrátokat a szervezet nem tudja lebontani, így tovább haladnak az emésztőrendszerben.

2. az oldhatatlan rostok kefeként szolgálnak a vastagbél számára. A szervezet nem tudja megemészteni, teljes egészében áthalad az emésztőrendszeren. Útközben vizet köt meg, felgyorsítja és megkönnyíti az emésztőrendszer működését.

Mennyi energiát tartalmaznak az élelmi rostok?

A rostokat az emésztő-enzimek nem tudják megemészteni, áthaladnak az emésztőrendszeren, nem képeznek energiát. Hasznosságukat nem az energia jelenti, hanem a fenti 1. és 2. pontban írt különböző jótékony hatásuk.

Felvetődhet a kérdés, melyik rost-féléket kellene előnyben részesíteni?

Szervezetünknek mindkettőre szüksége van. Szerencsére az élelmiszerek mindkét fajta rostot tartalmazzák. Tehát elegendő, ha váltogatjuk azokat.

A rostok az egészséges, jól működő emésztés elengedhetetlen összetevői.

Továbbá, a rostok prebiotikumként funkcionálnak, amivel a jótékony hatású bélbaktériumok táplálkoznak. 

Szaporodásuk szempontjából rendkívül fontosak, mert nagyobb számban lesznek képesek leküzdeni azokat a nemkívánatos baktériumokat is, amelyek egészségügyi problémákat okozhatnak.

Az úgynevezett fermentált termékek a vastagbélsejtek elsődleges táplálékforrásai. Ezáltal megőrzik a bélfal egészségét és épségét, és megvédhetik azt, például  gyulladt állapottól.

Amennyiben étrendünket nem sikerül úgy összeállítani, hogy megfelelő mennyiségű rost-anyag kerüljön a szervezetbe, étrendkiegészítő formájában is beszerezhetők;

  Regulatpro Bio enzimkészítmény

 

Lejegyezte,

Barátfalvy Irén

2023.augusztus 31-én