A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Oxigén szerepe

A nyári szünet után újra jelentkezünk havi hírlevelünkkel.

Szeptemberi hírlevelünk aktuális témája a szervezetünk oxigénellátottsága, az oxigén szerepe a szervezetben.

Az utóbbi időben egyre gyakrabban lehet hallani, hogy egészségügyi intézményekben, egészség-felmérések alkalmával megmérik a szervezet oxigénellátottságát.

A szervezet oxigénellátottságát a vérben található oxigén szintjével lehet a leginkább mérni. A mérés támpontot ad egészségi állapotunkra vonatkozóan.

A mérés erre alkalmas Oximeter műszerrel nagyon egyszerűen, rövid idő alatt elvégezhető. Amint az alábbi ábrán is látható, a mutató ujjunkat kell behelyezni a készülékbe, és pillanatok alatt kijelzi az éppen aktuális értéket, ami egészségi állapotunkra utal, az oxigén-szintünk kimutatásával, valamint egyes készülékek még a pulzus-számot is kijelzi.

 

                                                                                                                                                                                                           Oximeter

 

 

                                                                                                                                                                                                  Oximeter használata

Egy egészséges embernél a műszer  99%-ot mutat, egy átlagos egészségű embernél  96-98%-ot, különböző  betegségekben, vagy  egyéb energiahiányban szenvedőknél ez az érték általában 89-95%. Ha a vér oxigénellátottsága nem éri el a 99%-ot, akkor a szervezet folyamatosan oxigénhiányban szenved, akkor is, ha ezt közvetlenül nem érezzük.

Az oxigén-hiányos állapot azt jelenti, hogy sejtjeink egy része nem tud optimálisan működni az oxigénhiány miatt, és minél tovább nem jutnak  sejtjeink megfelelő mennyiségű oxigénhez, annál nagyobb az esélye valamilyen betegség kialakulásának.

Érdemes ellenőrizni az oxigén-szintünket, ma már otthoni eszközként használható az oximeter kis készülék, sőt bárhová magunkkal is vihetjük.

Hogyan pótolhatjuk a hiányzó oxigént?

 1. Megfelelő technikával végzett mélylégzéssel emelhető a vér oxigénszintje, de ugyanakkor a légző gyakorlat befejezése után, 10-15 perc múlva visszaáll az alacsonyabb értékre. Ezen úgy segíthetünk, hogy gyakrabban végzünk légző gyakorlatokat, s ezzel a máj oxigén-ellátottságát növelni tudjuk. Miért fontos, hogy a máj megfelelő mennyiségű oxigénnel működjön? Tudott, hogy a szervezet méregtelenítő folyamatának legnagyobb hányadát a máj végzi. Ezt a feladatát csak úgy tudja elvégezni, ha magas az oxigén-szintje.
 2. Mozgással is emelhető a vér oxigén ellátottsága. Ha módunkban áll, naponta többször végezhetünk egyszerűbb gyakorlatokat, már ezzel is segítjük a szervezet oxigén szintjének emelését. A rendszeres testmozgás egyébként is nagyon szükséges testünk működéséhez.
 3. Oxigénes víz, az Aktív Stabilizált Oxigén (ASO) fogyasztásával is javíthatunk az esetleges alacsony véroxigén szintünkön. Ugyanakkor a 99 %-al rendelkező egészséges embereknek is javasolt az oxigénes víz bevitel, mert többféle jótékony hatása van;
 • immunrendszer erősítő
 • lúgosítja a szervezetet
 • növeli a fizikai és szellemi teljesítőképességet
 • szabad gyök megfogó szerepe is van
 • növeljük a tiszta víz fogyasztást, ami már eleve magában hordozza az egészséges életvitelt
 • segíti a tüdő regenerálódását a szennyezett (pl. kipufogó gázok )környezetben
 • kismamáknak a magzat egészséges fejlődését segíti
 • öregedés gátló hatással bír
 • védi a bőrt a külső hatásoktól.
Aktiv Stabilizált Oxigén (ASO)
 •  

4. Hogyan segít a Rózsagyökér a sejtek oxigénellátottságában?

Vannak olyan étrend-kiegészítők, melyek adaptogén módon segítik az oxigén ellátottságot a sejtek vonatkozásában, ilyenek a Rózsagyökér tartalmú készítmények. Ez annyit jelent, hogy alkalmazkodik a szervezet igényeihez: csak ott és csak annyira avatkozik be a működésébe, ahol és amennyire szükség van rá. Mellékhatások nélkül ilyen adaptogén hatással ismereteink szerint világszerte csak néhány gyógynövény rendelkezik. A gyakorlat és a klinikai kísérletek igazolták az évszázados, tradicionális gyógyászat valamennyi megfigyelését: szervezetünk minden részére támogatóan hat a rózsagyökér rendszeres fogyasztása, csökkenti az élet minőségét romboló hatásokat.

 

Rhodiola Rosea, rózsagyökér, aranygyökér, rózsavarjúháj - Ősi Magnézium

Lejegyezte,

Barátfalvy Irén