A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

A vese funkciója (cikk)

Hallotta már Ön azt a kifejezést, hogy az "Élet gyökere"? A vesére vonatkoztatják, utalva arra, hogy a születéskor kapott energia a vesében tárolódik. Egyben kiemelve ezzel a vese rendkívül fontos szerepét.

A vesék  a szervezet kiválasztó rendszeréhez tartoznak, a salakanyagok kiválasztására és kiürítésére hivatottak. Normál körülmények között a salakanyagok vízben oldott állapotban ürülnek, megszabadítva a szervezetet a fölösleges és káros anyagoktól. A vesék, egyforma nagyságúak és szerkezetűek, súlyuk egyenként kb. 150 gr.

Minden év márciusának második csütörtökjét a Vese Világnapjának nyilvánították, immár kilenc éve.

A Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet vesénk központi szerepére.

Az idén megtartott világnap üzenete"Veséink velünk öregszenek! Védd a veséd, tudd meg, hogyan!".

Ez az üzenet rávilágít arra, hogy az idő múlásával problémák adódhatnak e fontos szervünkkel, ami szövődményeket is vonhat maga után, tehát fontos odafigyelni rá. Amíg nincs komolyabb problémánk, hajlamosak vagyunk elhanyagolni.

Születésünkkor mindkét vesénkben egy-egy millió nefron található. A nefron a vese működési egysége, melynek szerepe létfontosságú;

Fő feladata:  a vér szűrése, és vizelet előállítása.

További funkciói;

-  a szervezet só- és  vízmennyiség szabályozásával zavartalan működést biztosít, valamint fenntartja a vérnyomás egyenletességét

-  hormonokat termelnek,- renint, ami a vérnyomást szabályozza, valamint  eritropoetint, ami a csontvelőbe jutva fokozza a vörösvértestek termelődését.

 

Nem véletlen a világnap szervezőinek üzenete, mi szerint veséinkben az idő múlásával, a romló vérellátás, a csökkenő oxigénellátottság következtében a sejtek száma csökken.

Minden ötödik egészséges ember veséjében a szövettani jelek már a 20-30 év közötti életkorban előfordulhatnak. Veséink működőképessége  30 év után tíz évente 6-8 %-kal romlik. A kor haladtával egészséges emberek vonatkozásában is,  60 éves korunk körül a születéskori nefronjaink száma kétharmadára csökken.

 

Milyen tünetei lehetnek, ha zavar lép fel a vese működésében?

Előfordulhat, hogy valaki egészségesnek érzi magát, de időnként szédülést, gyengeséget, fáradékonyságot érez.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja valaki, vitaminhiánynak, túlhajszoltságnak, stressznek, tavaszi fáradtságnak tudja be.

A vesebetegség alattomos, már csak végső stádiumban produkál olyan tüneteket, ami miatt orvoshoz fordulunk. Figyelmeztető jelek lehetnek, ha megváltozik a vizelet gyakorisága, az arc,-  a lábak,-  a has felpuffadása, a bordák alatt érzett háttáji fájdalom, illetve magas vérnyomás jelzi, hogy a vesék kezdik felmondani a szolgálatot.

Orvoshoz fordulva azzal kell szembesülni, hogy vesék nem működnek megfelelően. Lehetséges, hogy azonnali beavatkozás szükséges.

Ha a vese funkciók csak 5 %-ban működnek, életveszélyes állapotot idéz elő, a vesék működését pótolni kell. (dialízis)

A vese nem megfelelő működése további szövődményeket idézhet elő. Pl. Magas vérnyomást, cukorszint emelkedést, vérkeringési problémákat, csontvesztést, szív,- és agyi erek meszesedését.

Ugyanakkor ha a felsorolt betegségek már fennállnak, a vesénk is hamarosan megbetegszik, hiszen kölcsönhatásban vannak egymással. Bármilyen kis vérnyomás növekedés vesekárosodást okoz, a vese-zavarok pedig a szív funkcióit érintik kellemetlenül. Ez egy ördögi kör! 

 

Mik azok a tényezők, amik befolyásolják a vese működését?

- az elhízás

- a cukorbetegség

- a dohányzás

- túl sok só fogyasztása

- kóros vérzsír szintek

- magas vérnyomás

- rendszeres fájdalomcsillapítók szedése.

 

Fontos, és nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy rendszeres vér, - és vizeletvizsgálattal ellenőrízhetjük  a vese és szív működését.

Ha a tünetek megjelenése előtt jelzést kapunk a vér- és vizelet elemzése kapcsán az esetleges problémáról, a vese-elégtelenség késleltethető, sőt megállítható folyamat, jól kezelhető.

Saját magunk  is sokat tehetünk az ellen, hogy ezeket a vesével kapcsolatos problémákat elkerüljük.

- Aki a fenti felsorolás kapcsán érintett, próbáljon ellene tenni.

- A vese fontos munkáját segítsük azzal, hogy időnként tisztítjuk azt.

Hogyan?

Otthoni egyszerű módszerrel megtehető;

- Petrezselyem zöld tea-főzettel. A legolcsóbb és a legtermészetesebb vese tisztító.

Egy köteg petrezselyem-zöldet többszöri átmosás után 1,5 liter tiszta vízben főzzünk meg.

Amint a víz felforrt, takarék-lángon ill. lassú tűzön főzzük tovább, még 10 percig. 

10 perc után, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni aztán szűrjük le.

Hűtőben tartva minden nap igyunk meg a főzetből 1 pohárral.

Elkészíthető a főzet újra, egy újabb köteg petrezselyem zölddel és 2-3 hétig is fogyasztható.

- Hatékonyan rendben tartja veséinket a Vese meridián tea, a termékoldalán megtekinthető.

- Továbbá a kellő mennyiségű és minőségű víz fogyasztása elengedhetetlen, mint azt már annyiszor hallhattuk. Felemlítése nem véletlen, mivel a dehidráltság a vese ellensége is.

 

  Lejegyezte: Barátfalvy Irén