A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Amit a daganatmegelőzésről tudni érdemes

A napokban  egy újságcikkben a következő mondatot olvastam ;

"A WHO előre jelzése szerint  2020-ra az évente diagnosztizált új daganatos betegek száma  másfélszeresére emelkedhet."

Rossz érzéssel töltött el, hiszen mi magyar emberek több ráktípus statisztikájának listavezetői vagyunk. Vagyis ez a prognózis minket még inkább érint.

Ez után a következő gondolatom mindjárt a hatékony megelőzősre terelődött.

Kezdeti stádiumban a daganatos megbetegedéseknek nincs konkrét tünete. Amikor klinikailag kimutatott a daganat,  hagyományos orvoslás szerint a  jelenleg elismert gyógymódokat alkalmazzák (kemoterápia, sugárkezelés), figyelembe nem véve azt, hogy a beteg immunrendszere,   szervezete  saját védekező rendszere,  van-e olyan felkészült állapotban, hogy sikerrel  fel tudja  venni a harcot a betegséggel szemben.  Ez alapján nem csoda, hogy sokszor kilátástalanná is válik  az egyes daganatos betegek  gyógyulása.

 


Mik a kockázati tényezők?

dohányzás

- helytelen táplálkozás

- kevés víz-fogyasztás

- mozgásszegény életmód

- stresszes életvitel

- lelki teher

- mértéktelen alkohol fogyasztás

- méreg,- salakanyagok felhalmozódása

- sav-bázis egyensúly felborulása

- túlsúly - elhízás

- bőrt érő sugárzás


Mit értünk hatékony megelőzés alatt?

Az immunrendszer  támogatását, olyan mértékű megerősítését, hogy  az emberi szervezetben egy élet  során  (6x - 10x vagy még többször is) előforduló  rákos sejtekkel szemben,  minden alkalommal eredményesen  fel tudja venni a harcot.

Mit tehetünk  az immunrendszer  támogatásáért?

1. Dohányzás megszüntetése

A daganatos betegségből eredő elhalálozások 1/3-a dohányzásnak róható fel.

Ma már több módszer létezik a leszoktatásra vonatkozóan. Nem elérhetetlenek, viszonylag rövid időt vesznek igénybe és belátható időn belül sikerrel végződhet, - érdemes megpróbálni!

Nem csak önmaga miatt, hanem szerettei, közvetlen környezete,  a passzív dohányzás áldozatai miatt is.

2.  Daganatmegelőző étrend kialakítása

Az egyszerű szénhidrátok, a cukrok bevitelének csökkentése ajánlott, mert a cukor táplálja a daganatot. A cukorbevitel megszüntetésével az egyik legfontosabb táplálékától fosztjuk meg a ráksejteket. Természetes cukorhelyettesítők  használata javasolt, de ezek is csak nagyon kis mennyiségben. (méz, nádcukor, nyírfacukor, xilit, stb.) Az asztali só kifehérítésére vegyszereket használnak. Jobb megoldás a tengeri só .
A tej fogyasztása vitatott kérdés.

- Egyik álláspont szerint a tej a szervezetet nyálkaképződésre serkenti, különösen a gyomor-bél traktusban. A nyálka táplálja a daganatokat. A tej megvonásával  a ráksejtek éheznek.

- A másik álláspont szerint a tej kiváló kalcium és D-vitamin forrás, ezért javallott a fogyasztása.

Viszont a savanyított tejtermékek fogyasztása egyértelműen javasolt, mert kedvező hatású a bélflórára.
A ráksejtek jól érzik magukat  savas környezetben . A  vörös húsok (marha és sertéshús) helyett inkább halakat és kis mennyiségben csirkét, pulykát, baromfi húst  fogyasszunk. A nagy mennyiségű hús fogyasztása azért nem javasolt, mert a vágóállatok húsa -antibiotikumokat, növekedési hormonokat és parazitákat is tartalmazhatnak, amelyek mindegyike ártalmas  lehet.
A  friss zöldségeket, zöldségleveket, teljes kiőrlésű gabonát, magvakat, csonthéjasokat (dió, mogyoró stb.) és gyümölcsöket tartalmazó étrend segít a szervezetet átállítani lúgosabb kémhatásúvá, hogy az egyensúly fenn álhasson.  A friss zöldséglevek biztosítják az élő enzimeket, amelyek könnyen felszívódnak, és 15 percen belül eljutnak a sejtek szintjére, hogy táplálják és erősítsék az egészséges sejtek növekedését. Az enzimek már 40 Celsius fokon elpusztulnak, ezért célszerű  nyersen fogyasztani.

A húsokban lévő fehérje megemésztése nehéz, amihez a szervezetnek rengeteg emésztőenzimre van szüksége. A belekben maradó emésztetlen hús romlásnak indul, és további mérgező anyagok lerakódását okozza.
A daganatsejtek falát erős fehérjeréteg fedi. A húsevéstől való tartózkodás vagy kevesebb hús fogyasztása több enzimet szabadít fel, amelyek megtámadják a ráksejtek falát, ezzel lehetővé teszik a szervezetben lévő ölősejtek számára, hogy a rákos sejteket elpusztíthassák.

Ne feledkezzünk meg  az Omega-3 zsírsavak jótékony hatásáról. Ezek pótlása nagyon fontos! Legnagyobb mennyiségben halakban, dióban, szőlőmag olajban, és általában hidegen sajtolt olajokban van. Miért olyan fontosak?  Egyrészt megelőző hatásúak, másrészt gyulladás csökkentésben komoly segítséget nyújtanak, és kialakulásukat gátolják. Omega zsírsavak

Fontos a rákmegelőző étrendkiegészítők fogyasztása! 

Weboldalunkon külön menüpontban vannak azok a termékek, melyeket célszerű étrendünkbe beiktatni. Kérem, tekintse meg a Rák ellenes szerek menüpont alatt.

3. Vízfogyasztás fontossága

Már szinte közhelynek számít, a több, illetve a megfelelő mennyiségű  vízfogyasztásra való felhívás.

Nagyon fontos a tisztított, szűrt víz megfelelő mennyiségű napi fogyasztása, ami 10 kg testsúlyonként 3,33 deciliter vízet jelent, ez egy 70 kg-os  testsúly esetén 2,5 liter.

4. Testmozgás 

fontosságáról is nap mint nap lehet hallani. Ki-ki érdeklődési körének, beállítottságának, fizikai állapotának, idejének  megfelelő mozgást feltétlen iktasson be.

Erre is sok lehetőség van. Akár egy egyszerű sétával,  kirándulással, néhány bevált otthoni  gyakorlattal,  bármilyen testedzéssel!  Az egészséges életvitelhez nélkülözhetetlen a fizikai aktivitás, amivel  a sejtek szintjére több oxigént tudunk eljuttatni. A rákos sejtek oxigén dús környezetben nem tudnak  burjánzani.

Ugyanakkor ne feledkezzünk meg a megfelelő  pihenésről, és az elegendő alvásról sem

5. A stressz oldásról

szintén nagyon sok felé lehet olvasni, hallani.  Több stresszoldó megoldás létezik. Ezt is  úgy  kell kiválasztani, kinek mi a leghatásosabb, melyik módszerrel tud nyugalmi állapotot elérni, mi az amivel leggyorsabban le tudja vezetni a feszültséget. Bár konkrét bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy a stressz önmagába  kiváltó ok lehet, de az biztos, hogy a stresszes állapot  immunrendszer gyengítő  hatással bír. Így közvetve mégis előidéző lehet.

6. A rák a szellem, a test és lélek betegsége, - szokták mondani.  

Szinte minden ember cipel valamilyen lelki terhet, amit nehezen vagy nem tud megoldani, pedig megszüntetése rendkívül fontos volna, akár szakember segítségének igénybevételével. Köztudott, hogy a lelki betegség a testi betegség eredője is lehet, sőt előbb-utóbb azzá válik.

7. A mértéktelen alkoholfogyasztás

igénybe veszi a májat, mint első számú szűrőrendszerünket. Rossz hatással van az emésztésre, az agyműködésre és egyáltalán az emberi viselkedésre.

8. Méregtelenítés

amiről ugyancsak sokat lehet hallaniValóban nagyon fontos, több szempontból is. A méreg - és  salakanyagok gyengítik az immunrendszert.

A méregtelenítésnek is számtalan módja van. Ezt is saját magunknak kell kiválasztani, ami legjobban passzol mentalitásunkhoz, életvitelünkhöz.

9. A sav-bázis egyensúly

A köztudatban szintén sokszor előforduló téma a szervezet  sav-bázis egyensúlyának  létrehozása, megtartása.  Savas közegben a  rákos sejtek jobban fejlődnek és hamarabb daganattá alakulnak. Az egyensúly létrehozásának egyenes következménye az optimális immunrendszer.

10. Elhízás - túlsúly

Megállapított tény, hogy egyes  daganat fajták kialakulásában az elhízás komoly  szerepet játszik.

11. Bőrrák

Magyarországon évente 7-8000 bőrrákos eset derül ki.  Nyáron, vagy akár télen is trópusi nyaralás alkalmával a bőrre káros  ultraviola sugárzás, a bőrt ért fokozott direkt napfény komoly veszélyt jelent.

Érdemes ellene tenni!

A Magyar Rákellenes Liga  szakértői az alábbiakban foglalták össze a megelőzés legfontosabb elemeit:

Ne dohányozzon, kerülje a mértéktelen italozást! Táplálkozzon egészségesen! Mozogjon és pihenjen, aludjon eleget! Teremtse meg a testi és lelki harmóniát! Ismerje meg testét, havonta végezze el az emlő/here és a bőr önvizsgálatát! Ha lakossági szűrésre hívják, menjen  el!

A gyenge láncszem!

Ma már nagyon sok lehetőség van  egészségünk  állapotának felmérésére. Ez az egyik leghatásosabb módszer a megelőzéshez.

Az állapotfelmérés nem diagnózist állít fel, hanem  feltérképezi szervezete működését, kiszűri azokat a szerveket, amelyek nem megfelelően működnek, megmutatja  a szervezet gyenge pontjait. Kimutatható, ha krónikus gyulladás van a szervezetben.

A belső szervek aktuális funkcionaitásának ismerete alapján lehetőségünk van, hogy időben  javíthassunk a  gyengén vagy gyengébben működő folyamatokon.  Ezzel megtámogatva immunrendszerünket.

Daganatos szűrővizsgálatokról  ITT  tájékozódhat.

 

Hol működnek ilyen állpotfelmérések?

Országszerte sok-sok helyen.

Nálunk, a Relax Stúdióban  áprilistól fogadjuk kedves vendégeinket   Magnetspace készülékünkkel, a fentebb írt  egészségi állapotfelmérésre.

Bővebb tájékoztatás a következő havi hírlevelünkben...

 

 

Lejegyezte;

Barátfalvy Irén