Az utóbbi időben sok, egymásnak ellentmondó véleménnyel találkozhattunk a koleszterinnel kapcsolatban. Sok esetben lehetett hallani olyan véleményeket, miszerint a koleszterin egyértelműen káros. Ráadásul, ezt alátámasztotta az is, ha valakinél az orvosi vizsgálat kimutatta, hogy a koleszterinszintje a normál értéknél egy kicsit is magasabb, rögtön gyógyszert írtak fel, annak csökkentése érdekében.
- Tévhit, hogy a koleszterin káros a szervezetre! Sőt, nagy szükség van rá!
A szervezet számára a koleszterin rendkívül fontos vegyület. Jelen van minden szövetben és szervben. Annál inkább elengedhetetlenül fontos, mert a sejtek, hormonok és vitaminok alkotórésze. Megfelelő, normális mennyiségű koleszterinre - amit szervezetünk állít elő (ez kb. 1000-1500mg/nap) – kifejezetten szükségünk van.
A koleszterin a máj természetes mellékterméke és a jó egészség eleme. A normál koleszterin nélkülözhetetlen a sejtek állapotának javításához és fejlesztéséhez. Nagyon fontos szerepet játszik a memóriajavításban, a D-vitamin elő-anyaga, szintetizálja a nemi hormonokat és természetes szteroidokat - amelyek fontos szerepet játszanak a vércukorszint-szabályozásban, a folyadék-egyensúlyban és a vérnyomás szabályozásában. Segít a zsírt átalakítani a májban, és erős antioxidáns hatású anyag, tehát felveszi a harcot a káros szabadgyökökkel a szervezetben, valamint csökkenti a metabolikus szindrómát.
A problémát az okozza, hogy a telített zsírsavakat tartalmazó táplálékokkal szervezetbe juttatott koleszterin oly mértékben megemeli az ideális mértékű koleszterinszintet, hogy az eltömítheti az artériákat.
A vérben okoznak különféle szív,- és érrendszeri elváltozásokat. |
![]() |
Agy, - és szívérelzáródás
|
- Mitől emelkedhet/csökkenhet a koleszterinszintünk?
Táplálkozás: főként állati eredetű, telített zsírsavakat tartalmazó élelmiszerektől, túlzott só-fogyasztástól, valamint túlzott szénhidrát fogyasztása
Testmozgás hiánya: a sok üléstől, a rendszeres mozgás hiányától
Káros szokások: dohányzástól
Mértéktelen szeszes ital fogyasztás: Nagyobb mennyiségű és rendszeres alkoholfogyasztástól
Nyugtalan, aggódó, stresszes életvitel: A rendszeres stressz-hatástól
Túlsúly: a normál testsúlyt meghaladó súlyfelesleg
Ezek az okok gyakorlatilag tőlünk függnek. Szinte mindegyik változtatását mi magunk dönthetjük el, és tehetünk ellene;
- az étkezésünkről mi magunk dönthetünk, rossz étkezési szokásaink megszüntetésével, átalakításával, Omega-3 zsírtartalmú ételek (halak, lenmag) csökkentik a vérzsírok mennyiségét, ha megfelelő mennyiségben tartalmazza étrendünk
- iktassunk be napi 30-40 perces, rendszeres mozgást, lehet egy kellemes séta is
- a dohányzásról leszokás nem a legkönnyebb feladatok egyike, de ha megteszi szervezete meghálálja
- a rendszeres szeszesital fogyasztás is a rossz szokások közzé sorolható, - sok esetben akár napi egy üveg sör is előidézheti a koleszterinszint megemelkedését
- a mai rohanó világ vele járója a stresszes életvitel, de ma már olyan sok egyéni technika létezik a stressz kivédésére, ami megtanulható, könnyen elsajátítható, s ha ki tudjuk védeni, sok kellemetlen tünettől, kialakuló betegségtől óvjuk meg szervezetünket.
- a túlsúly nem csak a koleszterinszint emelkedését idézheti elő, hanem minden szervünkre nehézségeket ró. Ezért egyértelműen indokolt a súly csökkentése.
- Még mivel segíthetjük a koleszterin szint csökkenését?
Egyéni, természetes otthoni gyógymódok a normál koleszterinszint eléréséhez
Van néhány olyan természetes gyógymód, ami segít fenntartani a normál koleszterinszintet, anélkül, hogy a gyógyszerek veszélyes mellékhatásait saját bőrén kellene megtapasztalnia.
1. Zöld tea
A zöld tea több olyan különféle vegyületet is tartalmaz, amelyek csökkentik az LDL-koleszterin szintjét.
Fogyasztható italként, vagy kapszula formában;
2. Niacin
A niacin, vagy B3-vitamin szintén segít csökkenteni az LDL-koleszterint. Fogyasztása kb. 10%-kal csökkenti a káros koleszterinszintet, és 15-30%-kal növeli a HDL-koleszterint. Mielőtt ezt a kezelési módot választjuk, érdemes megkérdezni egy szakembert a pontos alkalmazási lehetőségről.
3. Articsóka levél kivonat
Az articsóka levele segíti a koleszterinszint-csökkenését.
4. Fokhagyma
Alliin és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Zsírsavcsökkentő hatása nagyon erős. Napi egy-két gerezd fokhagyma - vagy ennek megfelelő mennyiségű kivonat kapszulázva - elfogyasztása akár 10-15%-kal is csökkenti az érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
5. Oldható rostok
A rostban gazdag ételek lassítják a rossz koleszterin felszívódását a belekben, mint például zab, árpa, hüvelyesek, asztalt szilva, alma, sárgarépa, brokkoli. Valamennyi olyan étel hasznos ilyen szempontból, amelynek magas az oldható rost tartalma. Napi 5-10 gramm rost képes 5%-kal csökkenti az LDL-koleszterin szintjét.
6. Omega-3 kapszula,