A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
20 éve az egészségmegőrzés szolgálatában
Kategóriák

Enzimek szerepe (cikk)

Tudta Ön, hogy  testünkben naponta mintegy 200 millió kémiai folyamat zajlik? Ezeket az enzimek összehangolt működése irányítja.

Nem véletlen, hogy az enzimeknek,  létfontosságú katalizátor elnevezést adtak. Sőt a fitalaság és egészség forrásának is nevezik.

Mik is azok az enzimek?

Az emésztésről szóló cikkünkben, néhány hónapja, már  érintőlegesen említést tettünk az enzimek fontosságáról, mint az emésztés egyik rendkívül fontos  összetevőjéről.

Az enzimek nemcsak a zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontásában  vesznek részt. Jelen vannak az  építő-jellegű  folyamatokban is, valamint az immunrendszer működését is támogatják. Például  a bőrfelszínen,  igyekeznek  a támadó kórokozókat elpusztítani.  Ezek a védő enzimek a testnyílásoknál is megtalálhatók (például  a nyálban, könnyben, légutakban, stb.). Másrészt,  a szervezetbe mégis bejutott kórokozók elpusztításában is aktív szerepük van.

Az enzimek bonyolult működésének néhány példájából is érzékelhető, hogy az enzimek létfontosságú katalizátorként működnek az emberi szervezetben.

Születéskor mindenki testsaját enzimkészlettel rendelkezik. Az enzimkészlet további megtartása határozza meg későbbi egészségi állapotunkat, mivel  az enzimek szabályozó szerepe kihat

- az érrendszerre

- az idegrendszerre

- a sav-bázis háztartásra

- a hormonrendszerre

- az immunrendszerre

- izületi gyulladásokra

- a regeneráló folyamatokra

- a szabad gyökök elleni harcra

- a vírusos megbetegedésekre

- oxigénellátottságra

- stresszre.

Többirányú, és világ viszonylatú vizsgálatok azt igazolják, hogy az emberek körülbelül 80 %-a enzim-hiányban szenved. Vagyis az enzimeket termelő hasnyálmirigy, ill. bélnyálkahártya az emberek nagy többségénél nem működik optimálisan.

Mik lehetnek az enzim-hiányt jelző tünetek?

Az enzim hiányának jelzései utalnak a civilizációs betegségekre, először valóban csak jelzés szintjén;

- egyik markáns tünet az emésztési zavarok jelentkezése, és gyakoribbá válása

- általános fáradtság, kedvetlenség

- koncentráció csökkenés

- gyakori megbetegedés (immunrendszer gyengűlése)

- bőrproblémák megjelenése.

Fenti tények alapján bizonyossá válik, hogy gondoskodnunk kell az enzimek pótlásáról. Különös tekintettel az  emésztést  elősegítendő, mert enzimek nélkül az emésztés nem jöhet létre, aminek egyenes következménye, hogy az elfogyasztott tápanyagok hasznosulása sem tudna megtörténni. Emésztésen a tápllálék összetevőinek  (fehérjék, szénhidrátok, zsírok) lebontását értjük.

Hogyan pótolható az enzimek hiánya?

- Elsősorban megfelelő táplálkozással, természetes enzim-forrásokból

  -  gyümölcs, nyers zöldségfélék, tojás, , dió-félék, csírázó magvak ( valóságos nyomelem raktár) vagy abból készített étrendkiegészítők, citrom, articsóka, köles, borsó, hagyma, zeller  fogyasztása.

- Másodsorban

  - enzim pótlására szolgáló készítmények  alapanyaga a cellulóz, papaya, ananász, magcsíra-készítmények;

Cyto Flavin7+

DigestMix komplex enzim

Homoktövis + Q10

Búzacsira kapszula,  búzacsíraolaj

Brokkolicsíra kapszula

Lenmagcsíra kapszula

Tökmagcsíra kapszula

Süngomba kapszula-100

Süngomba kapszula-30

Q10-Coenzim

Q10 - 100 db

 

Továbbá, serkenteni lehet az enzimtermelést  polarizált fényű  gyógylámpával;

A köldök alatti és feletti részre világítva.

 

NÖVELI AZ ENZIMAKTIVITÁST

Az enzimek és vitaminok az életerő forrásai. Ezek alakítják át a felvett táplálékot energiává

és biokémiai építőanyagokká. A huminsavak növelik az enzimaktivitást. Ha vitaminok és

enzimek mellé fulosavat juttatunk, akkor azok biológiai hatékonysága megnő. 

 

Lejegyezte;

Barátfalvy Irén