Tudta Ön, hogy testünkben naponta mintegy 200 millió kémiai folyamat zajlik? Ezeket az enzimek összehangolt működése irányítja.
Nem véletlen, hogy az enzimeknek, létfontosságú katalizátor elnevezést adtak. Sőt a fitalaság és egészség forrásának is nevezik.
Mik is azok az enzimek?
Az emésztésről szóló cikkünkben, néhány hónapja, már érintőlegesen említést tettünk az enzimek fontosságáról, mint az emésztés egyik rendkívül fontos összetevőjéről.
Az enzimek nemcsak a zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontásában vesznek részt. Jelen vannak az építő-jellegű folyamatokban is, valamint az immunrendszer működését is támogatják. Például a bőrfelszínen, igyekeznek a támadó kórokozókat elpusztítani. Ezek a védő enzimek a testnyílásoknál is megtalálhatók (például a nyálban, könnyben, légutakban, stb.). Másrészt, a szervezetbe mégis bejutott kórokozók elpusztításában is aktív szerepük van.
Az enzimek bonyolult működésének néhány példájából is érzékelhető, hogy az enzimek létfontosságú katalizátorként működnek az emberi szervezetben.
Születéskor mindenki testsaját enzimkészlettel rendelkezik. Az enzimkészlet további megtartása határozza meg későbbi egészségi állapotunkat, mivel az enzimek szabályozó szerepe kihat
- az érrendszerre
- az idegrendszerre
- a sav-bázis háztartásra
- a hormonrendszerre
- az immunrendszerre
- izületi gyulladásokra
- a regeneráló folyamatokra
- a szabad gyökök elleni harcra
- a vírusos megbetegedésekre
- oxigénellátottságra
- stresszre.
Többirányú, és világ viszonylatú vizsgálatok azt igazolják, hogy az emberek körülbelül 80 %-a enzim-hiányban szenved. Vagyis az enzimeket termelő hasnyálmirigy, ill. bélnyálkahártya az emberek nagy többségénél nem működik optimálisan.
Mik lehetnek az enzim-hiányt jelző tünetek?
Az enzim hiányának jelzései utalnak a civilizációs betegségekre, először valóban csak jelzés szintjén;
- egyik markáns tünet az emésztési zavarok jelentkezése, és gyakoribbá válása
- általános fáradtság, kedvetlenség
- koncentráció csökkenés
- gyakori megbetegedés (immunrendszer gyengűlése)
- bőrproblémák megjelenése.
Fenti tények alapján bizonyossá válik, hogy gondoskodnunk kell az enzimek pótlásáról. Különös tekintettel az emésztést elősegítendő, mert enzimek nélkül az emésztés nem jöhet létre, aminek egyenes következménye, hogy az elfogyasztott tápanyagok hasznosulása sem tudna megtörténni. Emésztésen a tápllálék összetevőinek (fehérjék, szénhidrátok, zsírok) lebontását értjük.
Hogyan pótolható az enzimek hiánya?
- Elsősorban megfelelő táplálkozással, természetes enzim-forrásokból
- gyümölcs, nyers zöldségfélék, tojás, , dió-félék, csírázó magvak ( valóságos nyomelem raktár) vagy abból készített étrendkiegészítők, citrom, articsóka, köles, borsó, hagyma, zeller fogyasztása.
- Másodsorban
- enzim pótlására szolgáló készítmények alapanyaga a cellulóz, papaya, ananász, magcsíra-készítmények;
Búzacsira kapszula, búzacsíraolaj
Továbbá, serkenteni lehet az enzimtermelést polarizált fényű gyógylámpával;
A köldök alatti és feletti részre világítva.
NÖVELI AZ ENZIMAKTIVITÁST
Az enzimek és vitaminok az életerő forrásai. Ezek alakítják át a felvett táplálékot energiává
és biokémiai építőanyagokká. A huminsavak növelik az enzimaktivitást. Ha vitaminok és
enzimek mellé fulosavat juttatunk, akkor azok biológiai hatékonysága megnő.
Lejegyezte;
Barátfalvy Irén