A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Szervezetünk védelmi rendszere

Mit érdemes tudni a probiotikumokról?

Hosszú ideig nem is lehetett hallani a probiotikumokról, pedig születésünk óta  szimbiózisban élünk velük és rendkívül fontosak szervezetünk működésében.

Az utóbbi években egyre gyakrabban jelennek meg olyan értelmű írások, melyek a probiotukumok fontosságát méltatják, és egyre több készítménnyel állnak elő a gyártók.


Mik is azok a probiotikumok és miért olyan fontosak?

A probiotikum szó jelentése = "az életért". A kifejezés szinte önmaga tanúsítja fontos küldetését. Vagyis életünket, szervezetünk normális működését támogatják, segítik, védelmezik egy életen át.

A jótékony baktériumok születésünk után telepednek meg bélrendszerünkben. Ezek a baktériumok életünk folyamán örök harcban állnak, a betegséget okozó baktériumokkal. A jó baktériumok igyekeznek megtartani kialakult életterüket, viszont a fertőzést, gyulladást, egyéb betegségeket okozó baktériumok azon munkálkodnak, hogy kiszorítsák életterükről az egészségünket védelmező baktériumokat.
Amikor a hasznos, támogató baktériumok hatásos működése csökken, akkor következnek be különböző fertőzések, megbetegedések, mert az egyensúly felborul.

Valóban nagy szüksége van szervezetünknek ezekre a jótékony hatású  baktériumokra.  Amíg a csecsemők bélflórája 95 %-os, addig egy felnőtt emberé kb. 20 %.

 Mi a funkciója a probiotikumoknak a szervezet működésében?

- szabályozzák a bélműködést, bélmozgást
- gátolják a betegséget okozó baktériumok fejlődését
- hozzájárulnak a gyomor és vastagbél normális működéséhez, segítik az emésztést
- meggátolják az egyes rákkeltő enzimek képződését
- segítik a gyomor méregtelenítését
- támogatják az immunrendszert
- növelik a szervezet ellenálló képességét,
- az élelmiszer-allergiával szemben is hatásosan lépnek fel
- vitaminokat termelnek
- javítja a közérzetet


Mitől gyengül a probiotikum szervezetre gyakorolt jótékony hatása?

Azoknak az élelmiszerek, melyek kedvező, probiotikus hatásúak, sérülés nélkül kellene eljutniuk az emésztő rendszer lenti szakaszába, ahhoz hogy ott megtelepedhessenek. Sajnos, sok esetben ez nem valósul meg, mert a szervezet savas hatása elpusztítja ezeket a jó baktériumokat.

A rostszegény táplálkozás, a különböző adalékanyagok az élelmiszereinkben, a tartósítószerek, egyéb kemikáliákat,  a kevés folyadékfogyasztás, a kevés mozgás, rendszertelen életmód, helytelen táplálkozás, a stresszes életvitel, nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hozzájárul, és egyben okozója  lehet a probiotikumok csökkenésének, mely egyértelműen az immunrendszer gyengüléséhez vezet.

Így fordulhat elő, hogy a támogató baktériumok nem tudják megfelelően teljesíteni védekező funkciójukat.
Ilyenkor probiotikum pótlásra van szükség, étrendkiegészítő formájában. Ma már nagyon  sok olyan készítmény van, mellyel a pótlás elvégezhető. Ezek a készítmények magas koncentrációban tartalmaznak probiotikus baktériumokat, és erősebbek is, vagyis vannak olyanok, amik túl tudják élni a savas közegen való átjutást is.

Ha szükségszerűvé válik probiotimuk szedése, célszerű előtte béltisztítást végezni, mert akkor sikeresebben megtelepedhetnek a támogató baktériumok. 

 Ha a bélflóra sérült, annak a szervezet egésze látja kárát. A bélflóra ugyanis fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében: erősíti az immunrendszert –az immunrendszer 80 százaléka a vastagbélben található–, segít megelőzni a gyulladások és a rákos daganatok kialakulását a bélben. Szabályozza az emésztést, javítja a tápanyagok felszívódását, a kalcium, a magnézium és a vas hasznosulását, valamint a szénhidrátok –cukrok– lebontását. Utóbbiakból a bélflóra jótékony mikrobái rövid láncú zsírsavakat hoznak létre, melyek a vastagbél sejtjeit látják el energiával. Az antioxidáns hatású B-7 és B-12 vitamin, és a csontritkulás megelőzésében szerepet kapó K-vitamin előállításában is közreműködnek a bélflórát alkotó hasznos baktériumok. A vitaminok hiánya kapcsolatba hozható a cukorbetegséggel, az agyvérzéssel, a vérszegénységgel, illetve egyes autoimmun betegségekkel. 

Mikor van szükség probiotikum szedésére?

Probiotikumok pótlására nem csak betegségek esetén van szükség, hanem megelőzésre is tanácsos szedni. Érdemes ezen jótékony baktériumoknak a felszaporítása, ami immunrendszerünk támogatását jelenti.

Ha elkezdjük valamely probiotikus készítmény fogyasztását, érdemes étrendünkön is változtatni, az egészségesebb életmód érdekében. A készítményeket ne éh-gyomorra fogyasszuk! Étkezés közben vegyük be.

A probiotikumot nem lehet túladagolni, a felesleges mennyiség kiürül a szervezetből.

Pótlása javasolt;

- antibiotikum kúrát követően vagy a kúrával egyidejűleg szükségszerű a pótlás, mert az antibiotikum  szinte minden baktériumot kiöl a szervezetből, sajnos azokat is, amelyek jótékony baktériumok.
- puffadás esetén jótékonyan hat az emésztésre, megszünteti a puffadást
- ha rossz a lehelet, csökkenti azt
- ajánlott  hasmenés alkalmával, megszünteti 
- ha gyengének, fáradékonynak érezzük magunkat
- járványos időszakban, megelőzként.

Fontosak a prebiotikumok is!

Ahhoz, hogy a probiotikus baktériumok képesek legyenek életben maradni, szaporodni és kiszorítani a bélflórából a káros mikroorganizmusokat, megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékra van szükségük. Pontosan erre valók a prebiotikumok, amelyek különlegessége, hogy ezeket a szervezet, és a káros baktériumok sem képesek lebontani, ráadásul a gyomorsavban sem károsodnak, a hasznos baktériumok számára viszont létfontosságúak.

A prebiotikumok pótolhatók rostban gazdag ételekkel, ilyenek: vöröshagyma, fokhagyma, zabkása, búzakorpás kenyér, árpa, spárga, banán, alma(héjastól) és több gyümölcs és zöldség-féle.

 

Kérjük, tekintse meg 

Probiotikumok termék-kínálatunkat;