Bizonyára Ön is hallott már a szervezetünkben jelen lévő, természetes Antioxidansokról.
Csak a múlt század közepén kezdtek el foglalkozni vele, pedig az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú vegyületei.
Miért olyan fontosok az Antioxidansok és mi a szerepük?
Egyik fontos szerepük az öregedési folyamat lassítása, a másik rendkívül fontos képességük, a szabad gyökök semlegesítése. Ebből adódóan az oxidatív stressz kivédése, több olyan egészségi probléma ellen hatásos lehet, melyek a betegségek megelőzését segítik..
Például, a szív - és érrendszeri, tüdő, szem, daganatos betegségek kivédése.
Probléma akkor van, ha túlságosan magas szintet érnek el az agresszív szabad gyökök és az oxidatív stressz káros hatást gyakorol a szervezetre. Erősítésük célszerű célzott étkezéssel és/vagy az Antioxidansok étrend-kiegészítő formájában történő bevitele a szervezetbe, elősegítve a védekezést.
Melyek a fontosabb Antioxidansok?
Belsőleg termelt és étkezéssel bevihető Antioxidansok;
Vitaminok: az A-vitamin (retinol), a C-vitamin (aszkorbinsav), és az E-vitamin (tokoferol)
Ásványi anyagok: szelén és cink
Flavonoidok, polifenolok: gyümölcsök, zöldségek, tea, vörösbor, csokoládé és más polifenolok
Karotinoidok (béta-karotin, lutein): elsősorban a sárga, narancssárga, piros színű gyümölcsök, zöldségek
A továbbiakban a sok Antioxidans közül részletesebben ismertetünk egyet, mely kevésbé publikált, pedig rendkívül fontos és hatékony, neve szinte ismeretlen a köztudatban, ez a Glutation, amely központi szerepet tölt be az emberi szervezetben.
A Glutation
- egy kevésbé ismert, de rendkívül fontos alkotóeleme az egészséges emberi szervezetnek, az egyik legerősebb és leghatékonyabb antioxidáns.
- támogatja az egészséges immunrendszert, a vitalitást, a hatékony májműködést és agyi funkciót.
- a szervezet legfontosabb antioxidánsa, amely minden egyes sejtben megtalálható. "Mester antioxidánsnak" is nevezik, ugyanis sejteken belül fejti ki hatását, és egyedülálló képessége, hogy az összes többi antioxidáns hatását maximalizálja.
A Glutation három aminosavból – ciszteinből, glicinből és glutaminsavból – álló tri-peptid.
Jellemzői, jótékony hatásai,
- Segít a szabadgyökök semlegesítésében, a méreganyagok, a nehézfémek kiürülésében, káros vegyületek semlegesítésében
- Segíti az immunrendszer normál működését
- Megelőzi a sejtkárosodást
- Megfelelő jelenléte késlelteti az oxidációs folyamatokat
- Segítséget nyújt a toxikus vegyületekkel szemben
- Véd az UV-sugárzással szemben
- Véd a radioaktív anyagok és a szervezetbe kerülő méreganyagok ellen
- Lassítja az öregedési folyamatokat
- Felgyorsíthatja a károsodott sejtek, szövetek regenerációját.
Mitől csökkenhet a szervezet Glutation szintje?
- az egyoldalú, helytelen táplálkozástól
- a fertőzésektől
- betegségek miatt
- különféle gyulladások miatt
- tartós stressz-hatásoktól
- különböző méreganyagoktól, melyek például a feldolgozott élelmiszerekkel, a kozmetikumok adalék-anyagaival, a gyógyszerek segédanyagaival, a környezetszennyezéssel rakódnak le szervezetünkben.
Mindezeken túl csökkenhet a Glutation szintje a kor múlásával.
Mikor ajánlott a Glutation pótlása?
Gyakorlatilag mindenki szervezetében fontos a Glutation optimális szintje, hogy biztosítva legyen ennek a fontos antioxidansnak a védelmi funkciója.
De, különösen fontos;
gyakori betegeskedésnél
visszatérő fertőzéseknél
stresszes életmódnál
inzulinrezisztenciánál, cukorbetegségnél
májbetegségeknél
szürkehályognál
szív- és érrendszeri panaszoknál
pajzsmirigy alul-működés esetén
MTHFR mutáció (a folsav hasznosításának a zavara), aminek ellensúlyozása kismamák esetében kiemelt fontosságú Ez a rendellenesség a kutatások szerint Magyarország populációjának több mint 50%-át érintheti.
A Glutation jelen van a szervezetben, de mint fentebb olvasható több esetben csökkenhet.
Pótolható étkezéssel és/vagy étrendkiegészítő formájában és külsőleg is, gél/krém formájában.
A glutation természetes forrásai
Sok élelmiszer tartalmaz Glutationt, de legnagyobb mennyiségben a grapefruit, a spenót, a fejeskáposzta, a hagyma, a brokkoli, az avokádó, a spárga és az őszibarack. A szervezet Glutation-termelése ciszteinben gazdag élelmiszerekkel is növelhető, ilyenek például a pulykahús, a hal, a hüvelyesek, a tojás, a sajt, a napraforgómag.
Extra tipp:
A Gutation a bőrre is nagy hatással van. Csökkenti az UV-sugárzás, a szennyezett levegő káros hatásait, csökkenti a bőr-gyulladásokat, halványítja a pigmentfoltokat, a ráncokat, lassítja a bőr öregedését, sőt még a haj őszülését is.
|
Lejegyezte.
Barátfalvy Irén
2025. február 27-én