A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
20 éve az egészségmegőrzés szolgálatában
Kategóriák

Antioxidansok sikere az egészségünkért

Bizonyára Ön is hallott már a szervezetünkben jelen lévő, természetes Antioxidansokról.

Csak a múlt század közepén kezdtek el foglalkozni vele, pedig  az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú vegyületei.

Miért olyan fontosok az Antioxidansok  és mi a szerepük?

Egyik fontos szerepük az öregedési folyamat lassítása, a másik rendkívül fontos képességük, a szabad gyökök semlegesítése. Ebből adódóan az oxidatív stressz kivédése, több olyan egészségi probléma ellen hatásos lehet,  melyek a betegségek megelőzését segítik..

Például, a szív - és érrendszeri, tüdő, szem, daganatos betegségek kivédése.

Probléma akkor van, ha túlságosan magas szintet érnek el az agresszív szabad gyökök és az oxidatív stressz káros hatást gyakorol a szervezetre. Erősítésük célszerű célzott étkezéssel és/vagy az Antioxidansok étrend-kiegészítő formájában történő bevitele a szervezetbe, elősegítve a védekezést.

Melyek a fontosabb Antioxidansok?

Belsőleg termelt és étkezéssel bevihető Antioxidansok;

Vitaminok: az A-vitamin (retinol), a C-vitamin (aszkorbinsav), és az E-vitamin (tokoferol)
Ásványi anyagok: szelén és cink
Flavonoidok, polifenolok: gyümölcsök, zöldségek, tea, vörösbor, csokoládé és más polifenolok
Karotinoidok (béta-karotin, lutein): elsősorban a sárga, narancssárga, piros színű gyümölcsök, zöldségek

A továbbiakban a sok  Antioxidans közül részletesebben ismertetünk egyet, mely kevésbé publikált, pedig  rendkívül fontos és hatékony, neve szinte ismeretlen a köztudatban, ez a Glutation, amely központi szerepet tölt be az emberi szervezetben.

A Glutation

- egy kevésbé ismert, de rendkívül fontos alkotóeleme az egészséges emberi szervezetnek, az egyik legerősebb és leghatékonyabb antioxidáns.

-  támogatja az egészséges immunrendszert, a vitalitást, a hatékony májműködést és agyi funkciót.

-  a szervezet legfontosabb antioxidánsa, amely minden egyes sejtben megtalálható. "Mester antioxidánsnak" is nevezik, ugyanis sejteken belül fejti ki hatását, és egyedülálló képessége, hogy az összes többi antioxidáns hatását maximalizálja.

A Glutation három aminosavból – ciszteinből, glicinből és glutaminsavból – álló tri-peptid.

Jellemzői, jótékony hatásai,

  • Segít a szabadgyökök semlegesítésében, a méreganyagok, a nehézfémek kiürülésében, káros vegyületek semlegesítésében
  • Segíti az immunrendszer normál működését
  • Megelőzi a sejtkárosodást
  • Megfelelő jelenléte késlelteti az oxidációs folyamatokat
  • Segítséget nyújt a toxikus vegyületekkel szemben
  • Véd az UV-sugárzással szemben
  • Véd a radioaktív anyagok és a szervezetbe kerülő méreganyagok ellen
  • Lassítja az öregedési folyamatokat
  • Felgyorsíthatja a károsodott sejtek, szövetek regenerációját.

Mitől csökkenhet a szervezet Glutation szintje?

  • az egyoldalú, helytelen táplálkozástól
  • a fertőzésektől
  • betegségek miatt
  • különféle gyulladások miatt
  • tartós stressz-hatásoktól
  • különböző méreganyagoktól, melyek például a feldolgozott élelmiszerekkel, a kozmetikumok adalék-anyagaival, a gyógyszerek segédanyagaival, a környezetszennyezéssel rakódnak le szervezetünkben.

Mindezeken túl csökkenhet a Glutation szintje a kor múlásával.

Mikor ajánlott a Glutation pótlása?

Gyakorlatilag mindenki szervezetében fontos a Glutation optimális szintje, hogy biztosítva legyen ennek a fontos antioxidansnak a védelmi funkciója.

De, különösen fontos;

gyakori betegeskedésnél

visszatérő fertőzéseknél

stresszes életmódnál

inzulinrezisztenciánál, cukorbetegségnél

májbetegségeknél

szürkehályognál

szív- és érrendszeri panaszoknál

pajzsmirigy alul-működés esetén

MTHFR mutáció (a folsav hasznosításának a zavara), aminek ellensúlyozása kismamák esetében kiemelt fontosságú Ez a rendellenesség a kutatások szerint Magyarország populációjának több mint 50%-át érintheti.

A Glutation jelen van a szervezetben, de mint fentebb olvasható több esetben csökkenhet.

Pótolható étkezéssel és/vagy étrendkiegészítő formájában és külsőleg is, gél/krém formájában.

A glutation természetes forrásai

Sok élelmiszer tartalmaz Glutationt, de legnagyobb mennyiségben a grapefruit, a spenót, a fejeskáposzta, a hagyma, a brokkoli, az avokádó, a spárga és az őszibarack. A szervezet Glutation-termelése ciszteinben gazdag élelmiszerekkel is növelhető, ilyenek például a pulykahús, a hal, a hüvelyesek, a tojás, a sajt, a napraforgómag.

Extra tipp:

A Gutation a bőrre is nagy hatással van. Csökkenti az UV-sugárzás, a szennyezett levegő káros hatásait, csökkenti a bőr-gyulladásokat, halványítja a pigmentfoltokat, a ráncokat, lassítja a bőr öregedését, sőt még a haj őszülését is.

 

 GLUTATION TERMÉKEK 

 

Lejegyezte.

Barátfalvy Irén

2025. február 27-én