Az egészségi panaszok nagy részét a szervezetünkben lévő gyulladások okozzák. Ezek a gyulladások lehetnek gyorsabb lefolyásúak, de előfordulhat, hogy elhúzódóak és szövődményekhez vezetnek.
Egyszerű vérvétellel kideríthető, hogy van-e gyulladás vagy góc a szervezetben. A vérkép elemzési leleten a CRP a gyulladás általános és hatékony jelzőjének tekinthető. Ha elkapunk valamilyen fertőzést, akkor a CRP szintje magas lesz, többszörösére emelkedhet.
Az emelkedett érték bármilyen betegséggel összefüggésben lehet.
Kutatásokkal igazolt, hogy Omega 3 zsírsavak rendszeres pótlása csökkenti a vérben a gyulladásra utaló fehérvérsejtek arányát. Ezzel a megállapítással egyértelművé vált, hogy elengedhetetlenül fontos szervezetünkben az omega3 zsírsavak jelenléte.
Mik azok az Omega-zsírsavak?
Az Omega zsírsavak közé az omega-3 az omega-6 és az omega-9 zsírsavakat soroljuk. Az első kettő közülük a szervezet számára nélkülözhetetlen, esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsav, a szervezetünk nem képes előállítani ezeket.
A szintén jótékony hatású, de nem nélkülözhetetlen, nem esszenciális omega-9 zsírsav viszont egyszeresen telítetlen.
Mi az Omega-zsírsavak szerepe a szervezetben?
A többszörösen telítetlen zsírsavak, így az omega-3 és az omega-6 jótékony hatásai;
- szívvédő hatásúak: hozzájárulnak a koleszterin- és triglicerinszint és a vérnyomás rendezéséhez, az érelmeszesedés szövődményeinek megelőzéséhez
- csökkentik a kóros véralvadást
- gyulladáscsökkentő hatásuk van
- javítják az immunrendszer működését
- segítik az anyagcserét, az emésztést
- csökkentik az emésztőrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát
- javítják a rákbetegek életminőségét
- gyulladás, illetve ízületi és szalagsérülések megelőzésében van szerepük
- elősegítik az oxigén- és tápanyagszállítást a sejtekhez
- nagyobb energiaszintet és jobb állóképességet biztosítanak
- sportolásnál: fokozódhat az edzésidőtartam és -intenzitás
- sérülések gyógyulását elősegítik
- kedély javító hatásuk van
- közrejátszik a depresszió és a memóriavesztés elleni küzdelemben
- támogatja az idegi egyensúly
Az Omega-3 zsírsavak az alábbi rendellenességek megelőzésében játszanak fontos szerepet:
- rákos megbetegedések
- autoimmun betegségek
- inzulinrezisztencia, illetve az inzulinra való érzékenység
- idegi leépülés
- testmozgás utáni fizikai helyreállás
- terméketlenség.
- védelmet is nyújt a fertőzésekkel szemben
- szívinfarktus megelőző hatás
- jobb látás
- bőr támogató hatás
- agyműködés serkentő
Milyen élelmiszerekben találhatóak Omega zsírsavak?
- a hazai halak közül: a busa tartalmaz - tengeri halak közül több tengeri hal - hekk, a szardínia, tonhal, tőkehal, lazac - növényi olajokban: - olíva, - lenmag,- kendermag, - repceolaj - dió - mogyoró - hüvelyesek - bab - borsó - lencse
|
|
Ezekből az élelmiszerekből nagy mennyiséget kellene fogyasztani ahhoz, hogy a megfelelő mértéket bejuttathassuk a szervezetünkbe.
Természetesen fogyasztásuk célszerű, csak nem elegendő. Éppen ezért halolaj kapszulák, étrend-kiegészítő készítménnyel szükséges pótolni.