A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
20 éve az egészségmegőrzés szolgálatában
Kategóriák

Gyulladás a szervezetben...

Az egészségi panaszok nagy részét a szervezetünkben lévő gyulladások okozzák. Ezek a gyulladások lehetnek  gyorsabb lefolyásúak, de előfordulhat, hogy elhúzódóak és szövődményekhez vezetnek.

Egyszerű vérvétellel kideríthető, hogy van-e gyulladás vagy góc  a szervezetben. A vérkép elemzési leleten a CRP  a gyulladás általános és hatékony jelzőjének tekinthető. Ha elkapunk valamilyen fertőzést, akkor a CRP szintje magas lesz, többszörösére emelkedhet.

Az emelkedett érték bármilyen betegséggel összefüggésben lehet.

Kutatásokkal igazolt, hogy Omega 3 zsírsavak rendszeres pótlása csökkenti a vérben a gyulladásra utaló fehérvérsejtek arányát. Ezzel a megállapítással egyértelművé vált, hogy elengedhetetlenül fontos  szervezetünkben az omega3 zsírsavak jelenléte.

Mik  azok az Omega-zsírsavak?

Az Omega zsírsavak közé az omega-3 az omega-6 és az omega-9 zsírsavakat soroljuk. Az első kettő közülük a szervezet számára nélkülözhetetlen, esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsav, a szervezetünk nem képes előállítani ezeket.

A szintén jótékony hatású, de nem nélkülözhetetlen, nem esszenciális omega-9 zsírsav viszont egyszeresen telítetlen.

Mi az Omega-zsírsavak szerepe a szervezetben?

A többszörösen telítetlen zsírsavak, így az omega-3 és az omega-6  jótékony hatásai;

- szívvédő hatásúak:  hozzájárulnak a koleszterin- és triglicerinszint és a vérnyomás rendezéséhez, az érelmeszesedés szövődményeinek megelőzéséhez

- csökkentik a kóros véralvadást

- gyulladáscsökkentő hatásuk van

- javítják az immunrendszer működését

- segítik az anyagcserét, az emésztést

- csökkentik az emésztőrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát

- javítják a rákbetegek életminőségét

- gyulladás, illetve ízületi és szalagsérülések megelőzésében van szerepük

- elősegítik az oxigén- és tápanyagszállítást a sejtekhez

- nagyobb energiaszintet és jobb állóképességet biztosítanak

- sportolásnál: fokozódhat az edzésidőtartam és -intenzitás

- sérülések gyógyulását elősegítik

- kedély javító hatásuk van

- közrejátszik a depresszió és a memóriavesztés elleni küzdelemben

- támogatja az idegi egyensúly

Az Omega-3 zsírsavak az alábbi rendellenességek megelőzésében játszanak fontos szerepet:

- rákos megbetegedések

- autoimmun betegségek

- inzulinrezisztencia, illetve az inzulinra való érzékenység

- idegi leépülés

- testmozgás utáni fizikai helyreállás

- terméketlenség.

- védelmet is nyújt a fertőzésekkel szemben

- szívinfarktus megelőző hatás

- jobb látás

- bőr támogató hatás

- agyműködés serkentő

Milyen élelmiszerekben találhatóak Omega zsírsavak?


 

- a hazai halak közül:  a busa tartalmaz

- tengeri halak közül több tengeri hal

   -  hekk, a szardínia, tonhal, tőkehal, lazac

- növényi olajokban:

   - olíva, - lenmag,-  kendermag, - repceolaj

- dió

- mogyoró

- hüvelyesek

  - bab

  - borsó

  - lencse

 

 


Ezekből az élelmiszerekből nagy mennyiséget kellene fogyasztani ahhoz, hogy  a megfelelő mértéket bejuttathassuk a szervezetünkbe.

Természetesen fogyasztásuk célszerű, csak nem elegendő. Éppen ezért  halolaj kapszulák,  étrend-kiegészítő készítménnyel szükséges pótolni.

Omega étrendkiegészítők