A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Hogyan védekezzünk a kánikulával szemben?

Embert próbáló kánikulai napokat hagytunk magunk mögött, de a következő napokban sem számíthatunk csökkenésre.

A következő napokban ismét fokozódik a hőség, „hétfőn négy megyében már a legmagasabb fokú figyelmeztetés érvényes” adták hírül.

 

Hogyan védekezzünk a kánikulával szemben?

A nagy meleg, a hőség az egészséges szervezetet is megterheli. Az idősebb korosztályhoz tartozóknak, túlsúllyal küzdőknek, cukorbetegeknek és szívbetegeknek vagy magas vérnyomással élőknek komoly megpróbáltatásokat okozhat a kánikula.

Sokan még az átlagnál is érzékenyebben viselik a kánikulai meleget, fizikailag és szellemileg egyaránt, ezért legyünk türelmesek ember-társainkkal szemben. A melegedés a legtöbb ember esetében lassítja a reflexeket, csökkenti a figyelmet, az erős fény rontja a látási viszonyokat is, ez nagyon megnöveli a balesetek veszélyét. 

Muszáj figyelnünk a szervezet hűtésére, mert rosszullét, ájulás fenyegethet. Aki rosszullétet tapasztal,  hűvös helyen azonnal  le kell feküdnie. Súlyosabb esetben, pl. napszúrás, hőguta esetén orvosi segítséget kell kérni.

Otthonunk hűtése

Folyamatosan hűtsük a lakásunkat. Sötétedés után, illetve a hajnali, kora reggeli órákban tárjuk ki az ablakokat. Ha már kintről is meleg levegő jön a lakásba, akkor használjunk sötétítő függönyt. Jó szolgálatot tesznek a diffúzorok és a ventilátorok.

Szerencsés helyzetben van, akinek légkondicionáló berendezés van a lakásában, Persze azzal is óvatosan kell bánni, nehogy megfázzunk tőle,  úgy állítsuk be, hogy a légáramlat jól cirkuláljon.

A langyos, hűvös zuhany vagy fürdő segít lehűteni a szervezetet. A hideg vizes borogatás a homlokra és a nyakra is jó szolgálatot tehet, útközben is.

 Amennyire lehet, kerüljük az erős napsütést, védjük bőrünket, szemünket

Amit lehet, intézzük el egyes dolgainkat reggel a korai órákban, vagy este hat óra után. Részesítsük előnybe a pamut anyagból készült ruhaneműt.

Védjük fejünket, szemünket. Viseljünk  100 %-os UV-szűrős napszemüveget, ami jól rásimul az arcunkra.  A káros UV-sugárzás elsődlegesen a szemlencsében, és a szaruhártyában okoz elváltozásokat. Az egyik legveszélyesebb szembetegség a Melanoma. A Melanoma nem csak a bőrünket károsítja, a legagresszívabb szembetegséget okozhatja, akár áttételesen is a bőrről.

 

 

Mindig legyen nálunk vizes törlő és fertőtlenítő!

11 és 15 óra között lehetőleg árnyékban tartózkodjunk, de a hűvös helyeken történő sétát ne hagyjuk ki a mindennapjainkból, mert a napi minimum 10, maximum 30 perces mozgásra szüksége van a testünknek.

Bőrfelületünk lehető legkisebb részét tegyük csak ki közvetlen napsugárzásnak. Fényvédő krémet rendszeresen használjunk. Ha fürödni szándékozunk, ne a vízparton kenjük be magunkat, hanem még otthon, mert fél óra szükséges, amikor már védelmet nyújt.

Érdemes az SPF 15-nél magasabb faktorszámú fényvédőt választani. A nagyobb védelmet nyújtó krémek a szabadgyökök kialakulásának megelőzésében is segítenek. Van olyan napvédő, mely csomagolásán  „széles spektrumú” felirat látható, azt a fajtát vegyük, mert ezek az UVA és UVB sugarak ellen is védenek.

Elindulás előtt akármilyen alaposan  kentük be magunkat, az nem jelent egész napos védelmet. Fontos, hogy időnként megismételjük.  Érdemes 80 percenként újra kenni bőrünket még akkor is, ha vízálló fényvédő krémet használunk.

Ügyeljünk az elegendő folyadékbevitelre, most még inkább

A meleg hatására többet izzadunk, ezáltal a szervezetünknek is nagyobb a víz- és só vesztesége. Igyekezzünk megfelelő ásványi anyag tartalommal rendelkező folyadékot fogyasztani, de kerüljük a cukros üdítőket, az alkohol- és koffein tartalmú italokat!

Ha elindulunk otthonról, vigyünk magukkal vizet.

 Figyeljünk az étkezésre

Szervezetünk a meleg elleni védekezésben sok energiát használ fel,.  Könnyű ételeket célszerű fogyasztani. A nehezen emészthető, zsíros étel további terhet róna ránk.. Igyekezzünk sok zöldséget, gyümölcsöt és főzelékfélét fogyasztani.

Fagylaltozásnál is a savanykás, gyümölcsös fagylaltokat részesítsük előnyben.

Óvatosan a strandon! Étkezés után ne induljunk rögtön fürödni, előbb pihenjünk egy kicsit vagy sétáljunk az árnyékban. Aki  nem tud úszni, vagy bizonytalan a vízben, kerülje a mély vizet.

 

Javaslat:

- Fokozott oxigén bevitel: Aktív Stabilizált Oxigén

- SunBreeze olaj, balzsam

- Fortuna de Light ital

 

 

 

Lejegyezte,

Barátfalvy Irén

2022.július 3.