A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Mit tegyünk a jó memóriáért?

Bárkivel előfordulhat, hogy néha nem jutnak eszébe nevek, címek. Előfordulhat, hogy keresésre szorul, mert nem emlékszik hová tett el valamit. Az ilyen esetek, az átmeneti feledékenység kategóriájába tartoznak. Okozhatja a túlterheltség, a stressz, a rengeteg ránk zúduló információ, a rohanó élet.  A stressz esetében koncentrációs zavarok képében  is jelentkezhet. A stressz mindenki életében jelen van, de ha a fent említett jel mellett  alvászavarok, idegesség, túlterheltség érzése  jelentkezik, akkor a stressz túlzottan eluralkodott az életünkön,.                            

Pajzsmirigy alul-működése is állhat a memóriagondok hátterében, érdemes kivizsgáltatni a problémát, ha arra gyanakszunk.

Ha komolyabb formákat ölt a memóriaromlás, zavaró a mindennapokban,  néhány otthon, egyénileg megoldható  praktikával próbáljunk meg regenerálódni.

Mit tehetünk ellene?

Köztudott, hogy helyes étkezéssel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal befolyásolható szervezetünk működése. 2010-től napjainkig több tudományos vizsgálat folyt, melyek eredményeként az alábbiak fogyasztása jelentős változást hozott a megfigyelés során.

  • Kékáfonya és eper fogyasztása (egy 2011-es tanulmány szerint ) segítheti kitolni a  kognitív hanyatlás első jeleinek megjelenését.
  • Zöld tea: Mágneses rezonancia vizsgálatok szerint a zöldtea-kivonat fogyasztása növelheti a munkamemória működéséért is felelős  prefrontális kéreg aktivitását.
  • Kakaó: (2012-es kutatási adatok szerint )a közepes és magas koncentrációban flavonoidokat tartalmazó kakaó-italt fogyasztók sokkal kevésbé feszültek, mint azok, akik nem fogyasztanak ilyen termékeket.
  • A dióban és a mediterrán élelmiszerekben található antioxidánsok segíthetnek a kognitív hanyatlás késleltetésében és az Alzheimer-kórhoz hasonló idegrendszeri degeneratív betegségek megelőzésében.

Továbbá, vannak olyan gyógynövények, melyek hosszú évek tapasztalata alapján, segítik a fentebb leírt problémákat.

A Kecskefű, évezredek óta használatos az indiai gyógyászatban a memória funkciók javítására. Értágító hatású, ezáltal fokozza az agyi erekben a keringést, gyulladást csökkentő hatású.

Omega-3 zsírsavakban lévő DHA és EPA zsírsavak rendkívül fontosok az agy fejlődésének és működésének szempontjából. Segíthet a depresszió, a figyelemhiányos zavar, valamint a kognitív problémák megelőzésében.. DHA- ez a többszörösen telítetlen esszenciális zsírsav az agy szürkeállományának 70%-át adó idegsejtek és membránjaik egyik fő alkotóeleme. Minél több az idegsejteken lévő receptor, annál gyorsabb a kommunikáció és a tanulás folyamata.

Az Ashwagandha indiai cseresznye, szintén évezredek óta használt. un. adaptogén, csökkenti a stressz-hormon szintjét, fokozza a vizuális memóriát és a koncentrációs készséget, javítja a kedélyállapotot és az alvás minőségét.

A Gingko Biloba-páfrányfenyő gátolja az adrenerg típusú molekulát lebontását, melyek a kor előrehaladtával csökkenek. Ezek  fontos szerepet játszanak az idegsejtek közötti ingerület átvitelben.

A Süngomba hatóanyagai fokozzák a memória képződés elsődleges agyi területén lévő idegsejtek kapcsolatait és segítenek a sérült perifériás idegsejtek regenerálódásában.

A magnézium fokozza az ideg-ingerület átviteli sebességét a szinapszisoknál és hozzájárul a tanulás és a memória kialakulásának folyamataihoz. A magnézium treonát formában képes áthatolni a vér-agy gáton, így maximalizálva hatását.

Az utóbbi öt termék a világ legkeresettebb termékei.

 

Lejegyezte,

Barátfalvy Irén, 2023.december 3-án