A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

A kék fény káros hatásai

Partnerünk ismeretterjesztő írása

A kék fény káros hatásai

A kék fény szűrő monitorszemüvegek egyre elterjedtebbek az emberek körében, akik sok időt töltenek a számítógép előtt. Ez azért van, mert a számítógépek kijelzői kék fényt bocsátanak ki, ami negatív hatással lehet a szemünkre és az általános egészségünkre.

A számítógépek, okostelefonok és más digitális eszközök képernyői a kék fény spektrumát bocsátják ki, ami az alvászavarok és a szemfáradtság okozója lehet. A kék fény elnyelődik a szemünkben található látósejtekben, amelyek segítenek szabályozni az alvás-ébrenlét ciklust. Ha a látósejtek túl sok kék fénynek vannak kitéve, akkor ez zavarhatja az alvás minőségét és mennyiségét.

Kép eredeti forrása

A kék fénynek azonban nem csak az alvásra van negatív hatása. A túlzott mennyiségű kék fény károsíthatja a szemünket, különösen a retinát, ami hosszú távon súlyos szemproblémákhoz vezethet.

A kék fény szűrő monitorszemüvegek

A kék fény szűrő monitorszemüvegek segítenek csökkenteni a kék fény által okozott káros hatásokat. Ezek a szemüvegek speciális szűrőréteggel vannak ellátva, amely kiszűri a kék fényt a szemünkbe jutás előtt.

A szűrőréteg segít megakadályozni a szemfáradtságot és javítja az alvás minőségét. Ez azért van, mert a szemüveg csökkenti a kék fény mennyiségét, amelyet a szemünk érzékel, így segítve a látósejteket abban, hogy szabályozzák az alvás-ébrenlét ciklust.

A kék fény szűrő monitorszemüvegek használata nem csak a szem egészségére van jó hatással, hanem javítja a produktivitást is. Azok az emberek, akik sok időt töltenek a számítógép előtt, kevésbé fáradnak el, és jobban tudnak koncentrálni a munkájukra, ha viselnek ilyen szemüveget.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a kék fény szűrő monitorszemüvegek nem oldják meg teljesen a kék fény problémáját. A szemüveg csak csökkenti a kék fény mennyiségét, és nem szűnteti meg teljesen annak hatásait. Ezért fontos továbbra is szüneteket tartani a számítógépes munka közben, és elvégezni a szükséges gyakorlatokat, amelyek segítenek megelőzni a szemfáradtságot.

Összességében, a kék fény szűrő monitorszemüvegek használata hatékony módja annak, hogy csökkentsük a kék fény okozta problémákat, amikor sok időt töltünk a számítógép előtt. Azonban, ahogy említettem, fontos továbbra is figyelni a szemünk egészségére, és megfelelő szüneteket tartani a munka közben, hogy megelőzzük a szemfáradtságot és más szemproblémákat.

—----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hogyan válassz megfelelő kék fény szűrős szemüveget, ami tényleg védi a szemed?

A kék fény szűrős szemüveg egyre népszerűbb azok körében, akik sok időt töltenek az elektronikus készülékek előtt. A kék fény ugyanis káros hatással lehet a szem egészségére, és hosszú távon súlyos problémákat okozhat. Ezért fontos, hogy megfelelő szemüveget válasszunk, ami tényleg védi a szemünket.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a megfelelő kék fény szűrős szemüveg kiválasztásakor?

A megfelelő kék fény szűrős szemüveg kiválasztása több szempontot is magában foglal. 

Először is, fontos, hogy a lencse mennyi és milyen kék fényt blokkol.
Fontos: Manapság sok helyen vásárolhatunk monitorszemüveget, gamerszemüveget viszont ezek többnyire ÁTLÁTSZÓ lencsét használnak. Sajnos az ilyen típusú kék fény szűrő lencsék teljesen hasztalanok. Mivel csak a 400 nanométertől - 420 nanométerig terjedő kék fényt blokkolják. A mai modern képernyők és LED lámpák 450 nanométer hullámhosszú kék fényt bocsátanak ki.  

Egy jó kék fény szűrős lencse csökkenti vagy teljesen blokkolja ezt a 450 nm fényt.

Webshopunkban csak ilyen szemüvegeket forgalmazunk!

  1. A napközben ajánlott szemüveg halványsárga vagy sárga lencséjű.

  2. Estére naplemente után narancs vagy piros lencsés kék fény blokkló szemüveg ajánlott. 

 

 A lencse anyaga és tisztasága befolyásolja a szemüveg árát és minőségét. A polarizált lencsék jobb színvisszaadást és jobb védelmet nyújtanak a káros UV-sugárzás ellen.

Miért fontos a kék fény szűrős szemüveg használata?

Az elektronikus készülékek kijelzői által kibocsátott kék fény az egyik legveszélyesebb fényforrás a szemünk számára. Ez a fény áthatol a szemlencsén és a retina mélyebb rétegein keresztül jut be a szembe. Hosszabb távú expozíciója ártalmas lehet a szem egészségére, mivel hozzájárulhat a szemfáradtság, a fejfájás, a száraz szem, az éjszakai látás romlása, és akár a makuladegeneráció kialakulásához is.

Hogyan működik a kék fény szűrős szemüveg?

A kék fény szűrős szemüveg speciális lencsével van ellátva, amely blokkolja a káros kék fényt, és csak a szem számára hasznos spektrumot engedi át. Ez megvédi a szemet a túlzott expozíciótól, és csökkenti a szemfáradtság, a fejfájás és a száraz szem tüneteit. A kék fény szűrős szemüveg továbbá segít a jobb alvásban is, mivel csökkenti a szembe jutó kék fény mennyiségét, ami elősegíti az alvást és a melatonin (alváshormon) kiválasztódását.

Tehát, ha sok időt töltünk az elektronikus készülékek előtt, érdemes fontolóra venni a kék fény szűrős szemüveg használatát, hogy megvédjük szemünket a káros hatásaitól.

Tudományos források:

  1. Stringham, J. M., & Stringham, N. T. (2017). Macular Carotenoids and Blue Light Photoprotection. Open Access Journal of Ophthalmology, 1(1), 00001.

  2. American Academy of Ophthalmology. (2021). Blue Light and Your Eyes. https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/blue-light-digital-eye-strain

  3. Chou, B. R., & Ng, M. Y. (2019). Blue light blocking for the treatment of digital eye strain. Asia-Pacific Journal of Ophthalmology, 8(6), 481–487. https://doi.org/10.1097/APO.000000000000025

  4. jabfitness.hu