Leírás és Paraméterek
A Lizin a fehérjékben általában megtalálható 20 aminosav egyike.
Esszenciális aminosav, egy ember napi szükséglete 1-1,5 g.
- Elősegítheti az izom-, a csont-, és egyéb szövetek kialakulását és megmaradását, mindemellett gyorsítja a regenerálódást is.
- Ismert a herpesz I és II elleni hatásossága folytán, és néhány öregedéssel összefüggő bőrproblémával szemben is sikeresen alkalmazható.
- A lizin a herpesz I és II (ajakherpesz, bárányhimlő, övsömör, stb.) megelőzésében és kezelésében is kifejezetten hatásos.
- A szív egészségi állapotára is jótékony hatással van, mivel megakadályozza a felesleges anyagok lerakódását az artériák falára.
- A lizin szerepet játszhat a kollagén képződésében, ami a bőr, az izmok és az ízületek egészségi állapota szempontjából fontos. Az öregedés során kollagént veszítünk, aminek a ráncosodás az eredménye. A kollagén természetesen az összes kötőszövet egészsége szempontjából fontos anyag a porcok, inak, ízületek, bőr, csontok és fogak, és sok szövet növekedésében, valamint regenerálódásában kulcsszerepe van.
- A legújabb csontritkulással kapcsolatos kutatási eredmények azt támasztják alá, hogy a kalcium, foszfor és D-vitamin bevitele mellett ugyanekkora szerep hárul a lizinre is, ennek a betegségnek a megelőzésében, leküzdésében. Hiányában a kalcium nem tud beépülni a csontokba és fogakba.
Felhasználási javaslat:
Naponta 1x2 kapszula.
Felhasználási javaslatok
Herpesz
Hatóanyagok - 2db kapszulában:
C-vitamin (aszkorbinsav): 30 mg
L-lizin: 714 mg
Kapcsolódó tudástár bejegyzések:
Aminosavak
A fehérjék felépítésében részt vevő vegyületek. Egy részüket a szervezet is elő tudja állítani, míg másokhoz csak az élelmiszerek vagy táplálékkiegészítők révén jut hozzá. Az α-aminosavak kiemelkedő jelentőségűek az élővilág számára, mivel a fehérjemolekulák (proteinek) építőkövei, a test szöveteinek képződéséhez pedig húsz, különböző aminosavból felépülő fehérje szükséges. Az aminosavak közül tizenegyet képes előállítani maga az emberi test, míg a másik kilencet (melyeket alapvető, vagy esszenciális aminosavaknak nevezünk) a táplálékkal kell bevinnünk. Az állati eredetű táplálék, mint például a hús, hal, tojás, a tejtermékek, az alapvető aminosavak leggazdagabb forrásai, míg a növényi táplálékok gyakran nem tartalmazzák mindegyiket. Ez a hiányosság azonban elkerülhető, ha változatos, többféle növényi eredetű ételt fogyasztunk.
Lizin
A lizin egy esszenciális aminosav, mely elősegíti az izom-, a csont-, és egyéb szövetek kialakulását és megmaradását, mindemellett gyorsítja a regenerálódást is. Széles körben ismert a herpesz I és II elleni hatásossága folytán, és néhány öregedéssel összefüggő bőrproblémával szemben is sikeresen alkalmazható. Nagy mennyiségben van jelen a sörélesztőben, a tejtermékekben, és a búzacsírában, a halakban és húsokban, és a hüvelyesekben, különösen a szójababban, a limababban és a veteménybabban.