A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Pajzsmirígy alulműködés tünetei

1. Menstruációs zavarok - várandósság

A pajzsmirigy-túlműködés rendszerint rövidebb, és gyengébb havi vérzést eredményez, az alulműködés hatása az ellenkezője: hosszabb, és erősebb a menzesz. A pajzsmirigyhormon alacsony, illetve magas szintje befolyásolja az ovulációt, ezzel a teherbeesés esélyeit, ezért a gyermekvállalásra is hatással van. A várandósság alatt a kezeletlen pajzsmirigybetegség pedig komplikációkat okozhat. 

2. Vérnyomásproblémák

A túl magas vagy túl alacsony pajzsmirigyhormon szint vérnyomás ingadozásokat okozhat. Egészséges életvitel mellett, a szervezet magas LDL(rossz)-koleszterinszintje mögött, pedig pajzsmirigy-alulműködés állhat.

3. Súlyproblémák

Rendszeres mozgás, a megszokott étkezés ellenére gyarapodnak a kilók? Érdemes megnézetni a pajzsmirigy állapotát, mert könnyen lehet, hogy alulműködés miatt történik.

4. Szélsőséges hőérzékelés

Ha állandó a fázás-érzet még normális hőmérsékleten is, az pajzsmirigy-alulműködésre utalhat, ha pedig télen, hidegben sem fázik, az a szervezetben túl sok pajzsmirigyhormon jelenlétét jelezheti.

5. Izomproblémák

A túl alacsony pajzsmirigyhormon szint árt azoknak az idegeknek, amelyek az agyból, illetve a gerincoszlopból szállítják az üzeneteket, jelzéseket a test különböző pontjaira. Ennek az idegkárosodásnak az eredménye is lehet a "megmagyarázhatatlan" izom- vagy végtagfájdalom. Ha bizsergést, zsibbadást vagy fájdalmat érzünk az izmainkban, végtagjainkban, nem gondolunk azonnal pajzsmirigy-alulműködésre, pedig ez is állhat a háttérben.

6. Alvásproblémák

Ha aludni sem tud és szaporább pulzust, nyugtalanságot is tapasztal, a nehéz elalvás után, gyakran felriad, és ez minden különösebb ok nélkül történik, akkor joggal lehet túlműködésre gyanakodni.

7. Hajproblémák - bőrproblémák

Alacsony pajzsmirigyhormon szintre utal a erősebben hulló, szárazabb, töredezettebb haj. A pajzsmirigy-alulműködés következtében lelassuló anyagcsere miatt csökken az izzadás, és kevesebb víz kerül a bőrbe, ami miatt kiszárad, berepedezik.

 8. Rendszertelen bélrendszer-működés

A túl kevés pajzsmirigyhormon lassítja a bélmozgásokat, ami székrekedéshez vezet, a túl sok pajzsmirigyhormon pedig fokozza, ami gyakoribb ürítést, hasmenést okoz.

9. Szabálytalan szívdobogások érzése

Ha a szív időnként  szinte össze-vissza dobog, hol gyorsabban, hol erősebben, olykor mintha kihagyva egy-egy ütemet, ezt könnyen okozhatja a túl sok pajzsmirigyhormon a szervezetben.

10. Libidócsökkenés

Ha különösebb ok nélkül egyszercsak  nem igényli az intim együtt-létet, ezt pajzsmirigy-alulműködés okozhatja.

11. Koncentrációs zavarok

Ha túl sok pajzsmirigyhormon termelődik, az megnehezíti a koncentrációt, ha pedig túl kevés. akkor szokatlan feledékenységet, illetve ködös agy jelenséget (agyblokk) okozhat.

12. Fokozott étvágy - ízlelésbeli változás

Az első, az indokolatlanul megnőtt étvágy pajzsmirigy-túlműködést, az ízlelésben, és szaglásban bekövetkezett változás pedig pajzsmirigy-alulműködést sejtet.

13. Ingerlékenység

Az  ok nélküli pattanásig feszült ideg-állapot, ingerlékenység pajzsmirigy-túlműködésre utalhat.

14. Szomorkodás ok nélkül

Ha indokolatlan kedvetelenség, letargikus, vagy szomorkás hangulat érezhető, az is a pajzsmirigy-alulműködés jele lehet, mert amikor egy fontos szerv nem termel elég hormont, akkor ez az agyban keletkező boldogsághormon (szerotonin) termelődésre is kihat.

15. Jó alvás utáni fáradtság

Amennyiben az éjszakánkéni  megszokott, relatíve elegendő alvás ellenére, másnap nem sokkal az ébredés után már fáradtság-érzet jelentkezik, pajzsmirigy-alulműködésre utalhat.

Forrás:Health.com