A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
19 éve az egészségmegőrzés szolgálatában
Kategóriák

Úgy vigyázz rá, mint a szemed világára!

Ki ne hallotta volna a régi mondást? - "Vigyázz rá, mint a szemed világára".  Nem véletlenül fogalmazódott meg őseink bölcsessége. Szemünk az egyik legérzékenyebb és legfontosabb szervünk. 

Tudta, hogy az emberi érzékelés 70-80 %-át a szem teszi ki, és információink 90 %-át rajta keresztül szerezzük be?

Ezzel a tulajdonságával a szem, a látás képessége  élet-örömet okoz a látó embernek, hiszen mennyi élménnyel gazdagszunk, amint az élet szépségeit láthatjuk, és  segít az élet dolgainak eligazodásában,  mint a világra nyíló ablakok.

Szemgolyónk mint egy kamera működik, másodpercenként több milliónyi idegingerületet  fogad, és továbbít az agy felé, ami feldolgozza azokat.

Természetesnek tartjuk létünk látó tulajdonságát, és nagyon fontos, hogy életünkben hatékonyan szolgálhasson bennünket,  ezért kell nagyon vigyáznunk, óvnunk szemünk egészségét. Sajnos, vannak esetek, amikor megfeledkezünk róla.

Ha nem is tudatosan, de előfordul, hogy rongáljuk szemeinket, melyeket inkább óvni kellene.

Mi árt a szemnek?

-  egy rosszul beállított tévé;   - a vibráló képernyő fárasztja a szemet.

-  a túl közelről figyelt képernyő;   - egy idő után kiszáradhat a szem, homályos látást idézhet elő.

-  a nem megfelelő fényviszonyok melletti, látást igénylő foglalatosság;   - a megfelelő megvilágítás erőssége, a világítás irányának beállítása nem elhanyagolható, - ellenkező esetben könnyezést, a  szem megerőltetését érzhetjük.

-  számítógép előtti hosszan eltöltött idő;   - felmérések szerint, a percenkénti 22 normális pislogás-számhoz képest a monitor előtti munkavégzést csak 7 pislogás/perc gyakoriság jellemzi.

A túl kevés pislogás miatt a száraz szem különböző tüneteket (szúró, viszkető, égő érzés, homályos látás, szemkáprázás) okoz, a folyamatos közelre történő fixálás pedig fárasztja a szemet. Fontos a képernyő megfelelő magasságú, távolságú elhelyezése. Ma már védőszemüveg is használható,  védőréteggel való ellátása fontos védelem a szemnek.

- az erős napsugárzás;   -  az UV-sugárzás nagy veszélyt jelent szemünkre. Szürkehályogot, makuladegenerációt (az éleslátást érintő elváltozás), valamint a szem körüli bőr korai ráncosodását okozhatja. A napvédő krémekhez hasonlóan a szemüveglencséknek is van napvédő faktora.  Az E-SPF (Eye-Sun Protection Factor) egy új index, ami a szemüveglencsék által nyújtott valós és teljeskörű UV védelmet fejezi ki.

-  a téli időjárás sem kíméli a szemet;   - a szeles idő, a hóról visszaverődő napsugár, szintén rossz hatással van érzékeny szervünkre. Igyekezzünk kivédeni, szemüveg használattal.

-  nem megfelelő szemüveg viselése;   -  a rendszeres, évenkénti / fél évenkénti szemészeti ellenőrzés nagyon fontos, az esetleges látásromlás ellenőrzése szempontjából is. Ne használjunk készen vásárolható dioptriás szemüveget.

-  száraz levegő;   -  ha a helyiségben túl száraz a levegő,  a szem szárazságát is előidézheti, ami kellemetlen viszkető, idegen test érzést kelt, ezért ilyen helyen fontos a párásítás. 

-  dohányzás;   -  sok más, egészségkárosító hatásával együtt, a szemre is rossz hatást vált ki, véreressé válhat a szem.

-  poros, füstös környezet;   -  ha ilyen környezetben dolgozik, védőszemüveg használata szükséges.

Mindegyik fenti  esetben, és alapvetően is,  megelőzésként a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás elengedhetetlen. Ha szemszárazságtól szenvedünk, és fokozottabban érzékeny a szemünk, alkalmazzunk szemcseppet. Ma már több féle kapható a gyógyszertárakban, bioboltokban is. Olyat használjunk,  melyek tartósítószert nem tartalmaznak, létezik egy alkalomra használható kiszerelésben is, tehát  csak egy fiolát kell alkalmanként megnyitni.

Fogyasszunk A-vitaminban gazdag ételeket vagy szedjünk A-vitamin kapszulát, lutint is tartalmaz, ami a retina és a szemlencse egyik összetevő anyaga, - ezek támogatják a szem erősítését, 

Munka közben pihentessük szemünket, különösen, ha olyan munkát végzünk, mely szemünket fokozottabban igénybe veszi.  Legalább két óránként, ha olvasunk akkor is, függesszük fel azt, és pihentessünk.

Hatékony segítség a szem felfrissítésére és a szem környéki ráncok tompítására, ha masszírozást végzünk, az alábbi video-felvétel segítségével;

https://www.youtube.com/watch?v=HAp0h5G8_xE

A szem nem csak a lélek tükre, hanem az egészségé is. Szemeink megmutatják egészségi állapotunkat. Ma már elfogadott egészségi állapotfelmérési módszer a íriszdiagnosztika.  A szivárványhártyán megjelenő jelek, elváltozások megmutatják az egész szervezet történéseit, feltérképezi a belső szervek működését, jelzi ahol a működés nem kielégítő.

A szem külső elváltozásai szabad szemmel, esetenként laikusként is láthatók, és következtethető belőlük  néhány belső egészségi probléma,

 ilyen esetek például;

-  a szem alatti táskák megjelenése, ami vízvisszatartási probléma

-  amikor sárgás színe lesz a szemfehérjének, máj problémára utal

-  ha véreres a szemünk, (és nem érte külső sérülés) magas vérnyomás vagy  fehérvérsejt rendellenesség állhat a háttérben

- dülledt szem, pajzsmirígybetegségre utalhat

- ha a két szem pupilla-mérete különböző, agyi elváltozás lehet az oka

- retinakárosodást jelezhet, ha vérzés, sárgás folyadék, fehér foltok tapasztalhatók a szemnél.

Mindegyik esetben célszerű orvosnak megmutatni, hogy időben megkezdődhessen a kezelés, ha valóban komolyabb belső betegség áll a háttérben.

Néhány szó a látás romlásáról

Köztudott, hogy  korral együtt jár a látás élességének csökkenése, melynek leggyakoribb oka a szemben lévő sárgafolt degenerációja.

Klinikai vizsgálatok egész sora igazolja, hogy a korral járó látásvesztés megelőzhető, javítható a szükséges hatóanyagok minél korábbi bevitelével.

Ez a hatóanyag a Lutein

Megvédik az idegsejteket és a szem szerkezeti elemeit a szabad gyökök támadásától, ezáltal a degenerációtól.

Rendszeresen vegyünk részt szűrővizsgálaton! A szemünket mindenképp vizsgáltassuk meg szakorvossal, évente egyszer mindenképpen, de ha szükséges félévente, hogy a „rejtett” problémáinkat időben felfedezzék és kezeljék, így az esetleges jövőbeni panaszainkat megelőzhessük!

Lejegyezte, Barátfalvy Irén