A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Védekezzünk a kánikulával szemben

Nyári időjárásunk idén is próbára tesz bennünket. A nagy meleg, a hőség az egészséges szervezetet is megterheli

Magyarország július 29-i délutáni hőtérképe meglehetősen magas értékeket mutat.

Kiket érint fokozottabban a hőség?

Az idősebb korosztályhoz tartozóknak, túlsúllyal küzdőknek, cukorbetegeknek és szívbetegeknek, vagy magas vérnyomással élőknek komoly megpróbáltatásokat okozhat a kánikula. Sokan még az átlagnál is érzékenyebben viselik a kánikulai meleget, fizikailag és szellemileg egyaránt, ezért legyünk türelmesek ember-társainkkal szemben. A melegedés a legtöbb ember esetében lassítja a reflexeket, csökkenti a figyelmet, az erős fény rontja a látási viszonyokat is, ez nagyon megnöveli a balesetek veszélyét. 

Ügyeljünk  - most még inkább - az elegendő folyadékbevitelre

A meleg hatására többet izzadunk, ezáltal a szervezetünknek is nagyobb a víz- és só vesztesége. Igyekezzünk megfelelő ásványi anyag tartalommal rendelkező folyadékot fogyasztani, de kerüljük a cukros üdítőket, az alkohol- és koffein tartalmú italokat!

Mindig legyen nálunk vizes törlő és fertőtlenítő!

Ha elindulunk otthonról, vigyünk magukkal vizet.

Muszáj figyelnünk a szervezet hűtésére, mert rosszullét, ájulás fenyegethet.

Aki rosszullétet tapasztal,  hűvös helyen azonnal le kell feküdnie. Súlyosabb esetben, pl. napszúrás, hőguta esetén orvosi segítséget kell kérni.

Milyen veszélyek fenyegethetnek?

A hőségben kitágulnak az erek, a keringési rendszert fokozottabban igénybe veszi. Nagy mértékben terheli a szívet, és vele járója, hogy a szív működése sem működik ez által optimálisan. Ha szív működése nem megfelelő, a többi szervünk sem működik jól, az egész szervezetünkre kihat.

Veszélyt jelenthet, ha karunk és/vagy lábunk megduzzad, vizesedik, ödémás lesz. Okozhatja ezt a vénák, artériák, nyirokérrendszer nem megfelelő működése. Ugyanakkor okozhatja a vese elégtelen működése, aminek következménye a nem megfelelő kiválasztás.

Minden esetre, ha vizesedést tapasztalunk végtagjainkon, mozgassuk át időnként lábunkat, karunkat a sikeresebb működés érdekében.

A megduzzadt végtagokat fokozottan figyeljük, mert mélyvénás trombózis egyik tünete is lehet.

Mégis mi a különbség a nyári vizesedés és a mélyvénás trombózis között?

Alapvető különbség, hogy trombózis esetén az a végtag duzzad meg, amely a trombózisban érintett. A nyári vizesedés esetén pedig mindkettő duzzadt lesz.

Biológiai lefolyásuk között is van különbség: míg a trombózisnál érelzáródásról, a vizesedés esetén pedig a szervezet vízháztartásának nem megfelelő működéséről van szó.

Ha trombózis gyanúja állhat fenn, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Tartós lábdagadás fennállása esetén is, forduljunk orvoshoz, ne halogassuk, mert komoly egészségi probléma is állhat a háttérben.

Javaslat: Aktív Stabilizált oxigén, elegendő víz fogyasztás, só fogyasztás csökkentése, mert a sónak vízmegkötő hatása van,

 

 

Lejegyezte,

Barátfalvy Irén 2023. július 31-én