A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használunk...

ELFOGADOM
Kategóriák

Miért fontos a vitamin pótlás?

Szent-Györgyi Albert a vitaminokról;
,,Ha pontosan megértjük a vitaminok működését és megfelelően alkalmazzuk őket, akkor az emberi szenvedést olyan mértékben tudjuk majd csökkenteni, amit ma még a legnagyszerűbb elme sem képes elképzelni."

 Szervezetünk a legtöbb vitamint nem tudja előállítani, vagy nem megfelelő mennyiségben, ezért kell gondoskodnunk róla, hogy pótoljuk a hiányt. 

A vitaminok két csoportra oszlanak. Az egyikbe a vízben oldódók (B, C) a másikba a zsírban oldodó vitaminok(A, D, E, K) tartoznak .Tulajdonságaikat illetően az a különbség, hogy a vízben oldódó vitaminok hamarabb távoznak a szervezetből, míg a zsírban oldódokat hosszabb ideig tárolja a szervezet.

Ezeken kívül létezik még több vitaminszerű tápanyag, melyek nem vitaminok, de működésükben nagyon hasonlítanak azokra (béta-karotin, koenzim Q10, lutein, stb).
 

Miért fontos a megfelelő mennyiségű vitamin?

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek támogatják a szervezet biokémiai folyamatait. 
A vitaminok fontos szerepet játszanak a belső szervek őrzésében. Alapvető szükségünk van vitaminokra (és ásványokra is) az egészség fenntartásához, mivel a vitaminok csökkenthetik az olyan komoly betegségek kialakulásának kockázatát, mint a szívelégtelenség, a rák vagy a cukorbetegség, stb. 
 

Kutatásokkal bizonyított néhány eset;

- az E-vitamin szedése jelentős mértékben csökkenti a szívkoszorúér-betegség kialakulásának esélyét 
- a C-vitamin egy harmadára csökkenti a megfázás és az influenza tüneteinek jelentkezését, ami alapvetően azt jelenti, hogy a betegség néhány nap alatt lejátszódik
- a magas vitaminbevitel csökkenti a rák számos fajtájának jelentkezését.
 
Igazolni látszik a gyakorlatban is, hogy a vitaminok rendkívül fontosak a betegségek kezelése és megelőzése céljából. 
 

Hogyan pótoljuk a hiányzó vitamint?
A vitaminok hatásmechanizmusának lényege, hogy az emésztőcsatornából felszívódnak és bekapcsolódnak a szervezet különböző életfolyamataiba.  
Köztudott, hogy a vitaminszükséglet egy része megfelelő táplálkozással pótolható. 
De nem mindig fogyasztunk olyan mennyiségű és minőségű ételt, amivel ez megvalósítható. Továbbá, nem minden élethelyzetben, életkörülményben ugyanannyi vitamint igényelünk.
 

Néhány példa; 
-  ha a bevitt szénhidrát-mennyiségen belül túl sok cukor-tartalmú ételféleséget fogyasztunk, megnő a B1-vitamin szükséglet
-  ha fáradékonyabbak vagyunk (több hiányállapot idézheti elő), több C-vitaminra lehet szükségünk (+ vas-ra), de elősegítendő a C-vitamin jobb arányú beépülését a cinket is célszerű fogyasztani
-  ha intenzíven sportolunk, a megszokottnál nagyobb mennyiségű vitaminpótlás indokolt
-  ha fogyókúrázunk, kísérjük figyelemmel, hogy a fogyasztott étrendkiegészítő tartalmaz-e plusz vitaminokat és azokat milyen mennyiségben. Amennyiben nem elegendő, pótlását ne múlasszuk el.
 -  télen kevesebb napsütés ér bennünket ami miatt bizonyos vitaminok képződése lecsökken, ilyen a D-vitamin, ezért mesterséges pótlása elengedhetetlen

 

Elkerülhetetlen tehát, hogy a vitaminokat étrend-kiegészítő formájában vegyük magunkhoz. Tekintse meg a  Vitaminok, ásványi anyagok kategóriába tartozó termékeinket. Talán Önnek is szüksége lehet valamelyikre.


    
 
 Rövid emlékezés az ásványi anyagok és nyomelemek szükségességéről is; 
A vitaminok mellett szervezetünkben kis mennyiségben előforduló, energiát nem szolgáltató, ugyanakkor nélkülözhetetlen anyagok a makro- és mikroelemek. Hiányuk esetén számtalan tünetet fedezhetünk fel a fáradékonyságtól a szexuális zavarokig. Sokszor eszünkbe sem jut, hogy ezek a milligrammnyi mennyiségben előforduló elemek ilyen fontos szerepet játszanak. A makroelemek csoportjába tartozik a Na, K, Ca, Mg, P. A mikroelemekhez soroljuk a vasat, a cinket, a mangánt, a rezet, krómot, szelént, jódot. A fáradékonyság sokféle betegség, hiányállapot tünete lehet. Előfordulhat, hogy egyik kiváltó tényezője a vashiányos táplálkozás, de a C-vitamin és a cink lehetséges hiánya is hozzájárulhat kialakulásához. A vas részt vesz az oxigénszállításban és -tárolásban, javítja a testi erőnlétet, valamint fokozza az immunitást. Hiányában gyengülhet az ellenálló-képesség. Vasban bővelkedő élelmiszerek például: máj, sovány húsok, száraz-bab, lencse, paraj, sóska, mák. Ha egyidejűleg C-vitamint is tartalmaz az étkezés, az nagymértékben javítja a vasfelszívódást.Ha ezek az élelmiszerek nem képezik étrendünk részét vagy kis mennyiségben fogyasztjuk, akkor étrendkiegészítő formájában pótolnunk kell. Forrás:Házi Patika